Woonadvies.

kruipkelder of volwaardige kelder: kies verstandig dankzij deze tips

betonkelder

Een van de eerste knopen die je moet doorhakken bij de bouw van je nieuwe woning? Of je kiest voor een kruipkelder of voor een volwaardige kelder. Het verschil tussen een extra, maar dure, leefruimte in huis, of net een klein, technisch netwerk, dus. Ontdek hieronder de voor- en nadelen van beide ondergrondse ruimtes!

Een kruipkelder als plek voor leidingen

Beginnen doen we met de kruipkelder. Die is exact wat het woord doet vermoeden: een ruimte waar rechtstaan onmogelijk is en die je dus op handen en knieën moet betreden. Gelukkig is dat geen enkel probleem: het enige wat zich in de kruipkelder bevindt, zijn de verschillende afvoerleidingen van jouw woning. En daar moet je natuurlijk alleen maar zijn als er defecten zijn: hoe minder, hoe beter, dus!

Doordat een kruipruimte heel klein is, is ook de kostprijs relatief laag. Jij hebt dus wat budget over om de andere kamers van je woning volledig naar jouw zin in te richten. Het nadeel? Je kunt de kelder niet gebruiken als opslagplaats voor allerlei spullen die je in huis eigenlijk niet kwijt kunt.

kruipkelder ingang met man in

Een kelder als extra bewoonbare oppervlakte

Fitnessruimte in kelder
Een kelder is de plaats bij uitstek voor een stoere mancave.

Je kunt ook voor een volwaardige kelder van om en bij de twee meter hoog kiezen. Dan heb je, in tegenstelling tot bij een kruipkelder, wél plek genoeg om allerlei spullen in op te bergen. Meer zelfs: ook de auto en de fietsen vinden er een plekje als je er een heuse garage van maakt.

Liever een kelder-de-luxe? Voorzie je water en elektriciteit zijn de mogelijkheden haast eindeloos. Wat dacht je van een mancave, inclusief pooltafel, loungeset en minibar? Of liever een fitnessruimte waar de fervente sporter zijn hartje kan ophalen? Jij maakt van de kelder een echte extra leefruimte van het huis!

kruipruimte isolatie
Het isoleren van je kelder helpt mee aan een stabiel binnenklimaat.

To do or not to do? Een overzicht van de pro’s en contra’s

En, weet jij al wat je gaat kiezen? Hieronder vind je alvast een kort overzicht van de voor- en nadelen van beide ruimtes:

De kelder

  • is een echte extra leefruimte in huis.
  • vergroot de waarde van je woning.
  • is ook een grote kost voor jou.

De kruipkelder

  • is goedkoper dan een volwaardige kelder.
  • geeft je gemakkelijk toegang tot de leidingen voor latere reparaties.
  • is geen volwaardige leefruimte.
30/07/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De drie beste soorten dakisolatie op een rijtje: welke kies jij?
Volgende artikel
Glazen spatwand in de keuken: WE LOVE IT!