Actua

Vastgoedzeepbel voor het Nederlands vastgoed?

Nadat er in België onlangs al oproer was rond de vastgoedzeepbel lijken nu ook onze Noorderburen de gevolgen te dragen van de (krediet)crisis. Het eerste kwartaal van 2012 is namelijk het slechtste sinds het begin van de kredietcrisis

Ten opzichte van het vorige kwartaal, daalde het eerste kwartaal (januari-maart) met maar liefst 15,6% transacties. Voor het eerste kwartaal kwam de teller dus op amper 18549 verkochte huizen te staan.

Gevolgen voor verkoop & verkoopprijs

Niet alleen de verkopen zelf daalden, ook de verkoopprijs van het Nederlandse vastgoed daalde. De prijs van een gemiddeld verkochte woning ging 2,8% omlaag wat toch al heel wat is. Interessante tijden voor kopers, bedroevende tijden voor verkopers…

En het zal niet beteren. Het Nederlandse vastgoed heeft namelijk met verschillende problemen te kampen. Problemen die ook wij in België zien:

  • Grote onzekerheid op de vastgoedmarkt
  • Een dalend besteedbaar inkomen
  • Een dalende leencapaciteit

Globale vastgoedzeepbel?

We lijken dus te kampen met een globale vastgoedzeepbel die ‘overgewaaid’ kwam vanuit de VS waar ook de kredietcrisis grotendeels ontstaan is. Ook China, een economisch groeiende grootmacht, heeft te kampen met een vastgoedzeepbel die volgens bepaalde bronnen zelfs tot 100x groter is dan die van de VS. En ook van Denemarken kwam onlangs nog het nieuws dat hun hypotheekmodel te rooskleurig is wat zou kunnen leiden tot een Deense vastgoedzeepbel.

Nochtans zijn er volgens vele economen oplossingen om een vastgoedcrash af te wenden. In België zou bijvoorbeeld de woonbonus afgeschaft kunnen worden, de BTW verlaagd worden voor nieuwbouw woningen en er zouden meer huizen gebouwd kunnen worden. Dat laatste komt dan ook weer de bouwsector ten goede welke met de handen in het haar zit. De bouwsector is één van de sectoren die vrijwel direct de gevolgen van een vastgoedzeepbel voelt en indien er geen maatregelen komen, zullen zowel de vastgoedsector als de bouwsector het jaar met rode cijfers afsluiten in ons land.

Het is dus een beetje koffiedik kijken naar wat er in de directe toekomst zal gebeuren op de globale en vooral Belgische vastgoedmarkt.

13/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een plastieken of rieten mand? Originele tijdschriften mandjes!
Volgende artikel
Verlaagd BTW tarief bij woningen ouder dan vijf jaar