Actua

Knappe renovatie van een gîte met respect voor de bouwstijl

Het opwaarderen van oude gebouwen is een goede manier om onze authentieke bouwstijlen te preserveren. In sommige gevallen gaan de bouwheren echter volledig de mist in en verdwijnt het oorspronkelijke karakter van de woning. De renovatie van gîte L’épicerie is een schoolvoorbeeld van hoe het wel moet. We nemen je graag mee doorheen deze authentieke woning in Ardense bouwstijl.

Authentieke dorpswinkel krijgt nieuw leven als vakantiewoning

De gîte werd ondergebracht in de vorige dorpswinkel van Bonsin. De naam L’épicerie verwijst dan ook naar de historie van het gebouw. Maar dat is niet de enige verwijzing. Naast de prachtige gevel uit natuursteen, laat de eigenares de historie voortleven door het vorige leven als rode draad te gebruiken.

Zo kregen de kamers toepasselijke namen toebedeeld: Charcuterie, Bier, en Wijn. Ook voor de decoratie, waarvan een deel door de eigenares zelf gemaakt werd, inspireerde de eigenares zich op het verleden. Fruitkistjes als tv-meubel, een verzameling van wijnkurken en kroonkuren als wanddecoratie, een miniwinkeltje voor de kinderen, bakken bier als nachtkastjes, … Maar ook het gebruik van de typische patronen die vroeger voor het charcuteriepapier gebruikt werden. De diverse retro patronen van het behangpapier doorheen de woning versterken de authentieke sfeer in de gîte.

De verschillende keuzes hebben er dan ook toe geleid dat deze gîte het perfecte huwelijk vormt tussen oud en nieuw.

Praktische tips bij het verbouwen en inrichten

De keuzes van de eigenares, Geralda De Vos, kunnen we vertalen naar enkele praktische tips die je zelf in je eigen woning kan toepassen.

Kies een thema als rode draad en ga daarmee aan de slag om je hele woning in te richten. Voor de inrichting van de gîte kon Geralda een beroep doen op het rijke verleden van de woning. Maar je kan even goed ook kiezen voor het thema ‘reizen’ of je favoriete land, retro of art-deco, exotisch of koloniaal, …

Het gelijkvloers van de woning achteraan was oorspronkelijk volledig ingegraven. Door enerzijds de living te verhogen en anderzijds de tuin in verschillende hoogteniveaus aan te liggen, krijgt de woning nu een behoorlijke dosis daglicht binnen. Licht is één van de belangrijkste factoren om de stemming van een woning te veranderen. Wie het daglicht binnenhaalt, zal gauw merken dat zijn interieur rustiger en meer open aanvoelt. Daarnaast is het een goedkope manier om je woning overdag te verlichten. De laatste jaren groeit onze tuin en terras bovendien steeds meer uit tot het verlengde van het interieur. Een trend die Geralda duidelijk opgepikt heeft en waar ook jij mee aan de slag kan!

Opbergruimte is vaak een probleem in onze woningen. Ook daar reikt de gîte ons een praktische tip aan. In de kinderruimte, die onder de nok werd ondergebracht, wordt opbergruimte gecreëerd door te werken met schuiven die in de muur verwerkt zitten, net onder de plooiing van het dak. Bovendien wordt echt wel alle ruimte ten volle benut in de zolder. Tegen de wand die volledig tot de nok reikt, zien we verschillende bedden op diverse niveaus. Op die manier blijft de rest van de ruimte beschikbaar om te spelen.

Zowel de kinder- als de tv-kamer geluidsdicht gemaakt. Een groot pluspunt voor de ouders! Wanneer de kinderen ’s morgensvroeg al beginnen te spelen, kunnen de ouders nog even van hun welverdiende rust genieten.

Tot slot raden we aan om, waar mogelijk, de authentieke elementen van een woning te behouden. Hier werd de gevel in natuursteen in ere hersteld en werden bijvoorbeeld ook de houten balken van de dakstructuur nieuw leven ingeblazen

Meer informatie over de woning of de (zelfgemaakte) decoratie kan je verkrijgen bij Geralda De Vos.

 

20/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Verbluffende penthouse met een onvoorstelbaar uitzicht
Volgende artikel
Hoe woningbeveiliging je een mooie belastingvermindering oplevert