Woonadvies.

13m² en toch alle luxe van een huis!

De laatste maanden lijkt er een race aan de gang te zijn naar de kleinste woning. De winnaar? Diegene die het meeste wooncomfort uit zo weinig mogelijk bewoonbare oppervlakte haalt. Szymon Hanczar mag dan ook als een ware meeste beschouwd worden. Hij speelde het klaar om alle functies van een huis op een belachelijke 13m² te verwerken. Inrichten als een baas noemen wij dat!

De Poolse designer is docent aan de Acadamie van Fijne Kunsten & Design in Wroclaw en had daarom nood aan een verblijfplaats in de stad. Hij gebruikte het micro-appartement als slaapplaats en opbergruimte maar wilde een meer huiselijke inrichting. En daar slaagde hij meesterlijk in door zowel decoratieve als ruimtebesparende en multifunctionele elementen toe te voegen. Maak meteen gebruik van de tips en ideeën voor de inrichting van je eigen kot of appartement!

Creativiteit in de hoogte

Door in de hoogte te werken, kon de designer drie functies op amper 1/3e van het appartement verwerken. Hij creëerde een mezzanine met bovenaan plaats voor een 2-persoonsmatras. Daaronder werd een mini-keuken en -badkamer ingepland. Zowel de keuken als badkamer zijn uitgerust met de meest noodzakelijke elementen. In de keuken voorzag de designer nog extra werkruimte door een snijplank in een schuif te verwerken. Het enige dat lijkt te ontbreken, is een kookplaat. We zien trouwens ook geen (microgolf)oven. In het tweepersoonsbed kan je natuurlijk wel overleven op de liefde…

Ook de hangmat aan het raam geeft de studio een meer huiselijke en zelfs romantische toets. Het kleurenschema is zeer neutraal en licht gehouden om de ruimte optische ruimer te laten aanvoelen. Achter de trap die naar de mezzanine leidt, vinden we een ingebouwde kast met daarin de wasmachine, kleerkast en wat opbergruimte. De IKEA-kasten bieden nog wat extra opbergruimte voor allerhande spullen en de kasten kunnen ook dienst doen als tv-meubel.


De fiets is tot slot zowel een decoratief element in de ruimte als het belangrijkste vervoersmiddel van de bewoner. Micro-appartementen in de stad zijn ideaal voor mensen die graag minimaal leven met een zo klein mogelijke voetafdruk. Anderzijds zijn micro-appartementen ook perfect voor jonge mensen die geen groot budget hebben maar wel in de stad wonen. En bij ieder van die doelgroepen hoort een ecologisch en snelle fiets! Door de fiets hoog genoeg te hangen, neemt hij geen leefruimte weg. De knappe houder en het design van de fiets zelf maken er dan weer een mooie eyecatcher van.


Het is klein maar het biedt alles wat we nodig hebben. Zou jij hier kunnen wonen, al was het maar voor een jaartje of twee? Of zou je de luxe van een ruime woning niet achter je kunnen laten? Laat het ons zeker weten!

Bron & foto’s: Hanczar | Dezeen
20/07/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Woningen Blavier op de Landbouwbeurs 2015 in Libramont
Volgende artikel
Meesterlijke herbestemming van oude jongensschool in Izegem