Actua

Kerstboom versieren in 7 stappen: haal de kerstsfeer in huis

klein kindje zet piek op boom

Eindelijk moeten we ons niet meer inhouden: tijd om de kerstboom te zetten! Jij wilt een extra mooi & gezellig exemplaar? Dankzij dit artikel is je kerstboom versieren een fluitje van een cent. Volg hoe wij onze boom zetten en ontdek de zeven gemakkelijke stappen om het zelf te doen.

Stap 1: zet de boom op de juiste plaats

Het lijkt zo logisch, maar voor veel mensen is het toch een klein dilemma: waar zet je die kerstboom nu eigenlijk? Onze tip: daar waar je hem op zo veel mogelijk plaatsen tegelijkertijd kunt zien! Zo is de eetkamer een populaire ruimte. Een mooi versierde kerstboom als perfecte decoratie voor je kerstdiner! Maar ook in je salon staat die goed, als ideale sfeermaker voor een gezellige winteravond.

kerstboom aan gedekte eettafel
Staat je kerstboom in de eetkamer? Dan wordt jouw kerstdiner extra gezellig!

Waar de boom van Inspirerend Wonen staat? In het midden van het kantoor! Zo kan iedereen er de hele dag door van genieten. ;-)

Stap 2: kerstboom versieren start bij de lampjes

Het allereerste dat je in de boom hangt? Je lichtslinger! Een belangrijke tip om die lichtjes zo efficiënt mogelijk in de kerstboom te hangen: zorg dat ze al branden. Zo zie je niet alleen op tijd of ze nog allemaal werken, je weet ook meteen of je de lampjes wel goed hangt.

vrouw hangt lichtjes in kerstboom, close-up
Wat je als eerste in je boom hangt? De lichtjes!

Net daarom werk je het best van onder naar boven. Zo wikkel je de lichtjes gemakkelijk rond de boom zonder dat de stekker in de weg zit. Het klassieke advies dat je bovenaan moet beginnen, laat je dus gerust links liggen.

Hangen alle lampjes in de boom? Doe dan even de kamerlichten uit en kijk vanop een afstand naar de kerstboom. Heb je nog ergens lege plekjes of hangen de lichtjes niet mooi verdeeld, is het nu het moment om alles nog goed te hangen.

Stap 3: slingers voor een boom met volume

Na de lichtjes is het tijd voor de slinger(s). Moet je er verplicht een in je kerstboom hebben? Natuurlijk niet: in onze boom hangt er bijvoorbeeld geen! Een slinger is vooral handig bij een minder volle boom. Het geeft je kerstboom wat meer warmte & sfeer én het verbergt lege plekjes. Ook je kralen hang je nu in de kerstboom.

kerstboom versieren met kralen
De kralen doe je ook in deze stap!

Tip: creëer wat extra diepte door je lichtjes, slinger en kralen hier en daar wat dieper in de boom te duwen.

Stap 4: met ornamenten kerstboom versieren

Tijd voor de ballen? Nog even geduld! Eerst zijn de strikjes, losse takjes en andere speciale ornamenten aan de beurt. Die verdeel je over de boom zodat er overal wel een leuk stukje hangt. De grootste exemplaren hang je onderaan de boom, de kleinste bovenaan. Hang zeker nog niet alles op, zo kun je achteraf lege plekjes nog leuk opvullen.

ornamenten in kerstboom hangen
Eerst hang je de ornamenten en speciale kerstballen in de boom, daarna begin je pas aan de andere ballen.

Stap 5: geen kerstboom zonder kerstballen

En dan nu het echte werk: de kerstballen in de boom hangen! Want geef toe, zonder ballen is je kerstboom niet compleet. Speel zeker met verschillende groottes, zo wordt het geheel wat speelser. Onderaan zorg je ervoor dat de grote ballen in de meerderheid zijn, bovenaan zijn dat net de kleinste dat. Om je boom nog wat extra dynamiek te geven, hang je sommige kerstballen wat dieper op de takken.

gouden kerstbal in boom hangen
De grote ballen hang je beneden, de kleinere bovenaan de boom.

Stap 6: lege plekken opvullen

Ziezo, je boom hangt helemaal vol! Of toch niet? Bekijk de boom eens vanop een afstand. De lege plekjes die je hier en daar nog hebt, vul je gemakkelijk op met nog wat ornamenten en ballen.

Stap 7: klaar met kerstboom versieren? Denk aan de finishing touches!

En dan is het zover: jouw kerstboom staat! Voeg er zeker nog wat poedersneeuw aan toe en zet onderaan misschien een leuke kerststal, zo maak je het geheel echt af. Heb je een valse boom, vergeet dan zeker niet om de stam af te dekken met een rieten mand of wollen dekentje!

volle kerstboom versieren
Slingers, ornamenten, ballen en piek? Check! Nu ben je pas echt helemaal klaar voor de feesten!

En de piek dan?

Een vraag die ons al vaak is gesteld: wanneer moet je de piek eigenlijk op je kerstboom zetten? Dat hangt er een beetje van af.

  • Een grote boom of veel breekbare decoratie? Begin dan met de piek, dan raak je zeker nog aan de top zonder dat er iets kapot gaat.
  • Bij een kleine boom kan de piek net de finishing touch zijn om het kerstboom versieren echt mee af te sluiten.

Zo, bij Inspirerend Wonen zijn we alvast helemaal in kerstsfeer, kijk maar naar de foto van onze kerstboom. ;-) Vanaf wanneer zet jij je boom?

kerstboom op kantoor
Dit is de boom op het kantoor van Inspirerend Wonen. Leuk, toch?! Hertje Rudy is alvast onze nieuwe beschermengel. ;-)
04/12/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Tuinieren in december: zo maak jij je tuin in 5 stappen winterklaar
Volgende artikel
Zes voordelen van een houtkachel: wanneer haal jij er een in huis?