Actua

Kangoeroewonen: jong en oud onder een dak

Het concept van de kangoeroewoning is nog relatief nieuw in België, maar is reeds erg populair in Nederland en Scandinavië. Het idee komt overgewaaid uit Australië en betekent dat jongeren en senioren onder hetzelfde dak wonen en zo financieel voordeel genieten.

Wat is een kangoeroewoning?

Het principe achter kangoeroewonen is intergenerationeel samenwonen. Jongeren en senioren wonen onder hetzelfde dak. Hiervoor wordt een bestaand huis verbouwd in twee aparte wooneenheden of er wordt een nieuwe woning opgetrokken. Iedereen heeft hierin zijn eigen plek: sommige ruimtes zijn privé, andere zijn gemeenschappelijk.

De voordelen van kangoeroewonen

Het voordeel van een kangoeroewoning is dat jonge gezinnen, die vaak het hoofd moeten bieden aan torenhoge woningprijzen, hun droom kunnen realiseren en een eigen woning kunnen kopen. Dankzij dit systeem kunnen oudere mensen ook in hun woning blijven wonen wanneer hun kinderen het huis uit zijn, zonder eenzaam te zijn en alle lasten van hun woning te moeten dragen. Dit type woning is ook ideaal voor mensen met een beperking.

Zorgwonen in België

De eerste Belgische kangoeroewoning kwam er in 2011 in Brussel. Deze woning staat in de Bonnestraat in Molenbeek en werd gerenoveerd omdienst te doen voor co-housing. Vandaag delen een moeder en dochter hier het leven met twee oudere mensen.

Vandaag lopen er nog nieuwe kangoeroeprojecten, waaronder een in Gentbrugge en een in Luik. Het doel is om intergenerationeel samenwonen te bevorderen.

14/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zomerse decoratie ideeën: Breng de zomer naar binnen
Volgende artikel
Hoe een vloer egaliseren?