Actua

Kalsarikännit: een avondje thuis op z’n Fins

Als je het Deense hygge al een moeilijk woord vond, ken je de nieuwste Finse hype kalsarikännit nog niet! Terwijl hygge draait om typische Scandinavische gezelligheid, wil kalsarikännit zoveel zeggen als thuis chillen met een drankje. Een ware lifestyle voor de Finnen! Zo’n avond kan iedereen van tijd tot tijd wel gebruiken, toch?

Een avondje chillen

Ben je dit weekend alwéér uitgenodigd voor de zoveelste verkleedfuif of babyborrel? Dan is de kans groot dat je diep vanbinnen verlangt naar een avondje thuisblijven. Volgens de Finnen is het best oké om af en toe kalsarikännit in te lassen. Dat woord betekent iets als ‘in je eentje thuis in je ondergoed alcohol drinken, zonder dat je nog de intentie hebt om uit te gaan’.  Waarschijnlijk is deze hype voor heel wat mensen al een wekelijkse gewoonte, maar voor anderen kan zo’n avond zetelhangen een welkome verademing zijn.

 

Kalsarikännit: typisch Fins

Dankzij het Fins ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook de rest van de wereld kennis kunnen maken met kalsarikännit. Het woord maakt namelijk deel uit van een reeks emoji’s die het ministerie ter promotie van Finland heeft gelanceerd. Alle 56 emoji’s geven typisch Finse gewoontes of woorden weer. Volgens de Finnen omschrijft het woord kalsarikännit niet zozeer een gewoonte of een activiteit, maar gaat het meer om een gemoedstoestand.

Vertalen? Onmogelijk!

Vraag je je af wat de Nederlandse vertaling van kalsarikännit is? Doe geen moeite! Dit woord is een van de vele onvertaalbare woorden. Je zou ervan versteld staan waar sommige talen woorden voor hebben. Zo gebruiken Duitsers het woord Fernweh om ‘heimwee naar onbekende situaties’ te omschrijven en betekent en het Japanse tsudoku ‘boeken kopen om ze nooit te lezen en mee op de stapel ongelezen boeken te gooien’.

 

13/04/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De voordelen van Egyptisch katoen
Volgende artikel
Sloten vervangen aan ramen of deuren? Dat kun je zelf