Woonadvies.

Jongeren & hun eerste woning. Interview met Mattias Devriendt

In onze reeks over nestverlaters laten we jongeren aan het woord die net hun eerste appartement of eerste huis kopen en peilen we naar hun dromen en projecten. Voor deze eerste aflevering zochten we Mattias Devriendt (24) op.

Mattias, een Westvlaamse Gentenaar, werkt op de dienst communicatie van de Broeders van Liefde. Samen met zijn vriendin Celine Duchi (25) kocht hij zijn eerste woning, op een boogscheut van het Gentse stadscentrum.

Huis kopen

iWonen: Je hebt net een huis gekocht, wat was jouw drijfveer?

Mattias Devriendt: “Celine en ik hebben sinds we werken altijd goedkoop kunnen huren. Zo hebben we wat meer kunnen sparen voor een huis. Als je het financieel aankunt, dan is een eigen huis echt een leuk project, maar je moet natuurlijk wel zorgen dat het water je niet aan de lippen staat. Na vier maanden zoeken, viel ons oog op dit huis in de Gasmeterlaan in Gent, langs het water. Dat was veel sneller dan gepland, we dachten dat we zeker een jaar zouden moeten zoeken. Maar als je een huis ziet waar je jou goed in voelt en waarvan je denkt dat er potentieel in zit, dan ga je ervoor!”

iWonen: Wat waren de zoekcriteria?

Mattias Devriendt: “We zochten in de eerste plaats naar een woning met veel licht. Verder wilden we minstens twee slaapkamers. Het huis moest nog niet helemaal afgewerkt zijn, maar verbouwingswerken zagen we niet zitten. Ook een combinatie tussen oud en nieuw leek ons wel leuk.”

iWonen: Beantwoordt jullie huis ook aan al deze vereisten?

Mattias Devriendt: “Ja, allemaal aanwezig! Een tuin was niet noodzakelijk, maar toen we de zuidgerichte tuin met veel zon zagen, zijn we er toch voor gevallen. Echt chique. We wilden ook graag een huis niet te ver van het stadscentrum. We wisten wel dat die eis niet echt realistisch was voor ons budget, maar het is ons toch redelijk goed gelukt. We zitten op een dikke kilometer van de Vrijdagsmarkt, dat valt dus super mee! Een garage vonden we niet echt nodig, maar de structuur van het huis moest wel goed zitten. We zijn niet zo handig aangelegd, dus muren afbreken zagen we niet zitten. Ons huis moet nu vooral afgewerkt en opgeknapt worden. Plakwerk, schilderwerk en een paar nieuwe vloeren, daar zijn we volop mee bezig.”

Huis renoveren?

iWonen: Dus jullie hebben wel heel wat zelf gedaan in het huis?

Mattias Devriendt: “We hebben alles opnieuw geschilderd en beneden hebben we de bepleistering aangepakt. De gang bepleisteren leek ons te moeilijk, binnenkort komt er dus een stukadoor kijken. We moeten ook nog wat dakherstellingen uitvoeren, het dak moet duurzaam gemaakt worden. Maar we zitten toch al in de volgende fase.”

iWonen: Valt het mee om zelf te werken aan het huis?

Mattias Devriendt: “Dat valt wel mee. We hebben ons licht opgestoken bij kennissen met meer ervaring, zodat we kleine klussen zelf konden uitvoeren. Anderhalve maand lang hebben we iedere avond tot elf uur gewerkt en ook alle weekends hebben we in het huis doorgebracht. We hadden dus eventjes twee jobs, maar nu is het terug leefbaar. Gelukkig zijn onze ouders en familieleden veel komen helpen. Zo ging alles wat sneller vooruit. En soms gebeuren er ook grappige dingen wat leidt tot leuke anekdotes. Zo hebben we de kelder geschilderd met verf die blijkbaar wat chemische bestanddelen bevat. Mijn neef en Celine hadden te lang in de kelder gewerkt en voelde zich daardoor wat ‘high’! Toen ze uit de kelder kwamen, waren ze helemaal van de wereld: ze moesten heel hard lachen en wisten niet meer goed wat er allemaal gebeurd was. Daar hebben ze nog de hele middag last van gehad (lacht).”

Eerste woning & geld

iWonen: Hoe verliep de zoektocht naar een gepast woonkrediet?

Mattias Devriendt: “De banken zijn het laatste jaar gewillig bij het verstrekken van woningkredieten. Daardoor staat de rente erg laag. Maar we hadden geen haast en hebben een maand de tijd genomen om bij alle banken te gaan informeren. Uiteindelijk kozen we voor deelkredieten, de ene helft betalen we af op 20 jaar en de andere helft op 25 jaar. We hebben ook de gratis verzekering gewaarborgd wonen genomen, dat is een verzekering voor wanneer we zonder werk zouden vallen.”

iWonen: Voel je het om de lening af te betalen?

Mattias Devriendt: “Dat valt momenteel goed mee, maar al ons geld gaat nu wel naar het huis. We hebben wat extra geld voorzien voor de herstellingswerken en onze lening is ook zo berekend dat we alles nog kunnen blijven bolwerken, ook al zou er een van ons twee zonder werk vallen. Wanneer we onze dakwerken moeten betalen, zal de spaarrekening wel leeg zijn. Daarna kunnen we opnieuw beginnen te sparen.”

Wonen

iWonen: Jullie wonen ondertussen in het huis, hoe voelt het om eigenaar te zijn van een eigen huis?

Mattias Devriendt: “Het voelt heel speciaal eigenlijk. Het is een engagement om dit project samen met Celine te realiseren. Het is van ons, van ons samen, ons eerste bezit. En ondertussen blijven we verder dromen.”

iWonen: Heb je nog woning kopen tips voor andere jonge mensen die een eerste woning kopen?

Mattias Devriendt: “Probeer altijd wat van de prijs af te doen, wees eerlijk emt jezelf en laat je vooral niet opjagen bij zo’n belangrijke keuzes.”

03/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Carport of garage? Pro’s en con’s
Volgende artikel
Hoe kies ik de juiste heggenschaar?