Woonadvies.

Jongeren & hun eerste woning. Interview met Mark Konings

In onze reeks over nestverlaters laten we jongeren aan het woord die net hun eerste appartement of eerste huis kopen. Ditmaal ontmoeten we de jonge Antwerpenaar Mark Konings (27). De jonge projectmanager van QueroMedia vertelt ons honderduit over zijn eerste woning die hij onlangs samen met zijn vrouw Jana (26) heeft gekocht.

Eerste woning kopen

iWonen: Je hebt net een huis gekocht in Ekeren, wat was jouw drijfveer?

Mark Konings: “Samen met mijn vrouw Jana heb ik drie jaar in een huurappartement gewoond. We hebben er een mooie tijd beleefd samen en het was tof om eerst een tijdje te huren. Maar na drie jaar waren we klaar voor iets nieuws! Bovendien zijn we in blijde verwachting en het appartement was te klein om een kind op te voeden.”

iWonen: Hoe verliep de zoektocht?

Mark Konings: “We hebben ongeveer anderhalf jaar naar een huis gezocht. We zochten naar een woning in regio Antwerpen Noord. Mijn vader vond dit huis op internet.”

iWonen: Wat waren de zoekcriteria? Beantwoordt jullie huis ook aan al deze vereisten?

Mark Konings: “We wilden absoluut een huis vinden in een rustige buurt, met een tuin, vier slaapkamers en een bureau. Het enige wat we niet hebben is een garage. Het huis is gebouwd op een perceel tussen twee bestaande woningen, dus er was geen plaats voor een garage. Gelukkig wonen we recht over een bos en is er altijd parking langs de straat.”

Huis renoveren?

iWonen: Hebben jullie veel werken moeten uitvoeren in huis? Hebben jullie dat zelf gedaan of laten doen?

Mark Konings: “Het is een nieuwbouwwoning, enkel de buitenmuren, binnenmuren en ramen stonden er al. Dus de vloeren, de keuken, de twee badkamers, enz. hebben we gelukkig zelf mogen kiezen. Ik kan zelf Ikea meubelen in elkaar vijzen, lampen repareren en schilderen, maar ik ben geen doe-het-zelver in hart en nieren. Daarom hebben we ervoor gekozen om de hulp van een aannemer in te schakelen. De tuin hebben we echter wel zelf onder handen genomen. De tuin beantwoordt dus helemaal aan onze smaak: het terras en de bloemperken staan waar wij willen, we hebben een vijvertje aangelegd en ook een trampoline voor ons kindje later. Wat we nog moeten afwerken? We zullen nog lampen ophangen, accentmuren aanbrengen en de tuin verder aanleggen.”

iWonen: Hebben jullie problemen ondervonden tijdens de werken?

Mark Konings: “Sommige zaken slepen een beetje aan en we wachten nog steeds op enkele sanitaire toestellen, zoals een douchedeur, kranen en een spiegel. Het bedrijf waar we deze elementen besteld hadden is ondertussen failliet gegaan. De aannemer moet dus op zoek naar een nieuwe partner. Maar verder zijn we heel tevreden!”

Eerste woning & geld

iWonen: Hebben jullie gemakkelijk een woonkrediet gevonden?

Mark Konings: “Het is nooit makkelijk om een woonkrediet te vinden. Mijn ouders zijn al vaak verhuisd, dus zij hebben me enkele goede adresjes aangeraden en tips gegeven. Doorzetten is de boodschap! We zijn van bank naar bank getrokken om te onderhandelen en uiteindelijk zijn we bij onze huisbankier een hypothecaire lening aangegaan. Meestal proberen banken hun klanten te behouden door voordelige tarieven aan te bieden. Wij hebben een interessante lening met een afbetalingstermijn van dertig jaar.”

iWonen: Hebben jullie ook premies aangevraagd?

Mark Konings: “Ja, voor een warmtepomp en een koelkast. Je vindt een lijst met beschikbare premies op de website van Eandis, dat is heel handig. We gaan misschien nog een bijkomende premie aanvragen voor zonnepanelen, maar we wonen recht tegenover een bos, dus het is niet zeker dat zonnepanelen een voordelige oplossing zullen bieden. We zien wel…”

Wonen

iWonen: Hoe voelt het om eigenaar te zijn van een eigen huis?

Mark Konings: “Dat voelt helemaal niet speciaal. Ik voel geen enkele verandering. In plaats van huur te betalen, betalen we nu onze lening af aan de bank. Het voordeel is wel dat we met ons huis doen wat we willen en over dertig jaar zal het huis uiteindelijk ook van ons zijn. Het grootste verschil is dat we niet meer in een appartement wonen. We kunnen volop genieten van de tuin, ons neervlijen op het terras en barbecues organiseren als het mooi weer is. Binnenkort komen al mijn collega’s bij ons barbecuen!”

iWonen: Heb je nog tips voor andere mensen die een eerste woning kopen?

Mark Konings: “Neem rustig de tijd om rentevoeten met elkaar te vergelijken en te onderhandelen met de banken. Als je met een aannemer werkt, kan je best elke dag even bellen om naar de voortgang van de werken te informeren, want bouwbedrijven werken soms tergend traag! Tenslotte moet je ook voldoende informeren naar de verschillende fases in de aankoop van een woning. Je kan heel wat boeken vinden die het ganse aankoopproces van naaldje tot draadje uitleggen.”

 

 

08/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een uitzonderlijk luxe huis: het Schuurhuis
Volgende artikel
Huren of kopen?