Woonadvies.

Jongeren en hun eerste woning: interview

In onze reeks over nestverlaters laten we jongeren aan het woord die net hun eerste huis of eerste appartement kopen. Inspirerend Wonen ging ditmaal op bezoek bij Wannes (25) en zijn vriendin Anja, de trotse eigenaars van een mooie woning met een grote tuin.

Eerste woning kopen

Wannes en zijn vriendin Anja hebben pas een huis gekocht in Grobbendonk, in de Antwerpse Kempen. Het koppel leerde elkaar kennen op kot in Gent. “Ik heb drie jaar naast Anja op kot gezeten, dus we wisten al dat samenwonen zou lukken. Maar na onze studies zijn we nog twee jaar bij onze ouders gaan wonen. We waren nog niet echt van plan om iets te kopen, maar af en toe keken we rond, om ons te informeren of gewoon voor de fun. Tijdens onze fietstochtjes zagen we soms een leuk huis. Uiteindelijk vielen we via internet op dit huis. We vonden het meteen goed. Het gaf wel een gek gevoel om opeens eigenaar te zijn, het was zo toevallig.”

“Ik heb altijd in een huis met een grote tuin gewoond en hou van privacy, net zoals Anja. Daarom zochten we enkel naar huizen met een grote tuin. Een tweede criterium was een huis in de buurt van Nijlen, waar ik vandaan kom. Dat is gelukt, onze tuin is 3500 vierkante meter groot en het huis ligt op de grens tussen Nijlen en Grobbendonk.”

Of er veel werk was aan het huis? “Het huis dateert van 1978, maar is nog in goede staat. De garage was ooit een bungalow en daar was de elektriciteit aan vernieuwing toe. In het huis zelf hebben we ook de elektriciteit aangepast, een nieuw raam gestoken en geschilderd. Mijn schoonvader is nogal handig en verstandig, met zijn hulp konden we alles zelf doen. Binnenkort zullen we ook centrale verwarming leggen.”

Eerste woning en geld

Voor veel jongeren is het niet evident om een eigen woning te kopen. “Een lening vinden ging bij ons redelijk gemakkelijk, omdat we beide leerkracht zijn in het secundair onderwijs. 25 jaar lang zullen we maandelijks 970 euro afbetalen. Maar we hebben ook financiële hulp gekregen van onze ouders, anders was het veel moeilijker geweest. Nu moeten we eigenlijk niets laten door de afbetalingen, maar je voelt het wel. Het geld is sneller op, terwijl ik vroeger gemakkelijk kon sparen. We moeten nu ook een wasmachine, een tv, meubels en gordijnen kopen, al hebben we veel dingen wel tweedehands gekocht.”

Eerste woning & dromen

Sinds eind juli wonen Wannes en Anja in hun huisje, al hebben ze wel een jaar moeten wachten voor ze in hun woning konden trekken. “De grond was 7000 vierkante meter, de ene helft heeft de vorige eigenaar als bouwgrond verkocht en wij kochten de andere helft met ons huis erop. Die verkavelingsprocedure heeft heel lang op zich laten wachten. Nu we eindelijk in het huis wonen, voelt het toch wel anders. Je hebt veel minder tijd omdat je vanalles moet regelen. Een hele aanpassing, ik ben er nog niet aan gewend.”

Maar genieten van hun nieuwe stek doet het koppel ook. “Een housewarming hebben we nog niet georganiseerd, maar tijdens het weekend of de vakantie komen vaak mensen op de barbecue. Onze tuin is langs de voorkant open en langs de achterkant een bos, ook daar genieten we van! Maar met een volgend project zijn we echt absoluut nog niet bezig. We gaan eerst hier alles in orde maken. Kinderen, dat gaat nog lang duren!”

Tot slot raadt Wannes andere jonge mensen aan om lang op voorhand rond te kijken naar een nieuwe woning. “Zo moet je niet kopen uit noodzaak. Dan kan je de aankoop aan het toeval overlaten en ergens terecht komen waar je echt graag bent.”

 

05/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Je houten trap een tweede leven geven
Volgende artikel
Design stoelen… ook voor kinderen!