Woonadvies.

Jef Schrauwen: ambachtelijke oude voordeuren

Onder het motto ‘de charme van vroeger met het comfort van vandaag’ maakt atelier Schrauwen uit Loenhout al zes generaties lang exclusief schrijnwerk. Jef Schrauwen is de jongste telg van het schrijnwerkersgeslacht. Tijdens de Bouw & Reno beurs in Antwerpen vertelde hij ons vol overgave over zijn passie: exclusieve voordeuren maken.

Houten voordeuren, een familietraditie

iWonen: Wat doen jullie precies?

Jef Schrauwen: “Ons atelier bestaat al zes generaties lang. In 1890 is Piet Schrauwen begonnen met klokken maken. Een van zijn zonen werd juwelier, de andere is kasten gaan maken en daaruit is onze schrijnwerkerij ontstaan. Maar terwijl we ons vroeger vooral toelegden op algemeen schrijnwerk als keukens, tafels, stoelen, zijn we vandaag gespecialiseerd in exclusieve voordeuren. We combineren de authenticiteit van een eeuwenoude ambacht met moderne technieken. Zo zijn onze houten voordeuren altijd uitgerust met de nodige isolatie, inbraakbeveiliging, automatische ontgrendeling en we besteden voldoende aandacht aan de stabiliteit van de deuren. We bieden een unieke combinatie van comfort met authenticiteit, beeldhouwwerk en oorspronkelijk beslag.”

iWonen: Maken jullie ook nieuwe modellen?

Jef Schrauwen: “We doen heel vaak renovaties, maar nieuwbouw is ook mogelijk. Soms maken we oude voordeuren exact na, we kopiëren ze en passen ze aan aan de hedendaagse comfort- en veiligheidsnormen. We vertrekken ook vaak van oude plannen of schetsen, die we vertalen naar moderne werktekeningen. We maken ook nieuwe ontwerpen wanneer de oorspronkelijke oude voordeur verloren is gegaan en er geen oude plannen meer voor handen zijn. Maar het resultaat is altijd hetzelfde: we komen tot mooie deuren die comfortabel zijn en ook een esthetische meerwaarde bieden aan de gevel.”

iWonen: Hoe lang duurt het eigenlijk om zo’n voordeur te maken?

Jef Schrauwen: “De levertijd is tien weken. Maar eerst moeten we de deur tekenen. De deur maken duur al gauw een of twee weken.”

 

Atelier Schrauwen valt in de prijzen

iWonen: Jullie heb een prijs gewonnen met jullie atelier?

Jef Schrauwen: “Inderdaad. In 2011 wonnen we de eerste prijs in de nationale wedstrijd ‘Ambacht in de Kijker’. Er waren verschillende ambachtslieden genomineerd voor de prijs, juweliers, chocolatiers, bakkers enz. Eerst waren we genomineerd voor de provincie Antwerpen en uiteindelijk hebben we ook nationaal gewonnen. Een mooie erkenning voor ons vak!”

iWonen: Wat zijn zoal de trends in voordeuren?

Jef Schrauwen: “Ik merk dat mensen heel vaak teruggrijpen naar het authentieke. Ze willen een originele gevel, smeedwerk recycleren enz., maar tegelijk willen ze ook comfort en isolatie.”

iWonen: Heeft u ook een favoriete voordeur?

Jef Schrauwen: “Ja, de witte deur op de foto. Enerzijds omdat ze mooi is, maar ook om de manier waarop we ze gemaakt hebben. De deur stamt uit begin vorige eeuw en we hebben de oude plannen als uitgangspunt genomen.”

 

 

23/01/2012

Vragen en opmerkingen

GL
Greet Lefèvre

Wat mogen we fier zijn op onze Belgische ambachtslui! Prachtig artikel!
Greet Lefèvre

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Tips voor een goede oriëntatie woning
Volgende artikel
Bouw & Reno beurs 2012