Actua

Investeren in vastgoed blijft interessant

Het consultancybureau Ernst & Young en vastgoedadviseur CBRE heeft een onderzoek gedaan naar investeren in vastgoed in ons land. Daaruit blijkt dat België aantrekkelijk blijft voor vastgoedinvesteringen. Verrassend goed nieuws dus!

Mooie vooruitzichten Belgische vastgoedmarkt 2013

Ernst & Young heeft in november en december 2012 een enquête uitgevoerd bij ruim 500 vastgoedbedrijven in 14 Europese landen. 95% van de ondervraagden is van mening dat de Belgische vastgoedmarkt het in 2013 goed blijft doen. In vergelijking met vorig jaar is het waardeoordeel van de respondenten tegenover Belgisch vastgoed met 11% gestegen. Opmerkelijk is dat Bergen, Luik en Namen een betere score meekrijgen.

Investeren in vastgoed zit in de lift

Vorig jaar antwoordde 58% bevestigend op de vraag of ons land goed scoort in vergelijking met andere Europese landen. Deze keer is dat percentage gestegen tot 85% voor wie de verwachtingen voor de vastgoedmarkt er in 2013 rooskleurig uitzien. Verder is het verrassend dat de deelnemers aan het onderzoek positief gestemd zijn over de transactievolumes. Maar liefst 65% verwacht dit jaar een stijging, tegenover 19% in 2012. Oorzaken voor de stijgende vraag naar vastgoed: de vrees voor inflatie en de Europese schuldencrisis.

Banken terughoudend over leningen

Verder blijkt uit het onderzoek dat het gebrek aan bankkredieten de transactief wel eens negatief zouden kunnen beïnvloeden. 80% ziet daar een pijnpunt, terwijl dat vorig jaar slechts 50% was. Het is een feit dat banken voorzichtiger zijn geworden en minder snel leningen toekennen. Ze verwachten dat mensen een aanzienlijk eigen vermogen inbrengen om hun bouwproject te financieren. Vooral voor (jonge) mensen die woningen tussen 200.000 en 250.000 euro in het vizier hebben, is dat problematisch.

Vastgoedtransacties nemen toe

Vastgoedadviseur CBRE heeft bij 50 nationale en internationale vastgoedinvesteerders gepeild naar hun verwachtingen voor de volgende twaalf maanden. Ook hier komt er verrassend nieuws naar boven en liggen de resultaten boven de verwachtingen. 64% van de ondervraagden verwacht dat de transacties zullen toenemen. Uit het onderzoek blijkt dat er voor 2013 ongeveer 4,5 miljard euro klaarstaat om in Belgisch vastgoed te investeren. 40% daarvan zal afkomstig zijn van buitenlandse investeerders.

25/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Alpes, kwaliteitsvolle keukenmeubels
Volgende artikel
Wintertuin: waterpret in de winter