Actua

Investeren in vastgoed: 4 vragen

Investeren in vastgoed wordt vaak aangehaald als een veilige belegging ten tijden van economische crisis. Het wordt algemeen beschouwd als goede mogelijkheid om meer uit je spaargeld te halen. Is het ook voor jou weggelegd? Daar kom je achter door een antwoord te formuleren op volgende vragen…

Wil ik investeren in vastgoed op korte of lange termijn?

Wil je dat je investering in vastgoed rendeert op korte termijn, dan kan je kiezen voor een REIT of een Real Estate Investment. Concreet betekent dit dat je jouw spaarcenten belegt in een bedrijf dat zijn inkomsten haalt uit vastgoedtransacties en dividenden uitkeert aan beleggers. Deze belegging biedt een ruime portefeuillediversicatie en een betrouwbaar dividend.

Schrik je er niet voor terug om risico’s te nemen? Dan kan je ook zelf een oud pand opkopen en renoveren en het vervolgens opnieuw te verkopen, met winst welteverstaan. Je kan echter moeilijk op voorhand inschatten hoeveel je hiermee zal verdienen, want dit is sterk afhankelijk van de lokale vastgoedmarkt.

Een derde mogelijkheid is investeren op lange termijn. Je koopt een pand wanneer de prijzen gunstig zijn, verhuurt dit en verkoopt het eventueel wanneer de prijzen de hoogte inschieten.

Wat is het doel van mijn investering?

Sommige mensen kopen vastgoed om het te verhuren. Op die manier gebruiken ze de huurinkomsten om hun woonkrediet af te betalen. Na afbetaling kunnen ze deze extra inkomsten volledig in eigen zak steken, bijvoorbeeld als aanvullend pensioen. Koop je een grote woning, dan kan je enkele kamers onderverhuren als studentenkot of zorgwoning. Ook zo krijg je hulp om je huis af te betalen.

Hoeveel geld kan ik investeren?

Informeer goed bij verschillende banken hoeveel je precies kan lenen en zorg dat je nog genoeg geld overhoudt om te kunnen leven. Denk ook goed na over hoeveel risico je bereid bent om te nemen.

Hoeveel werken wil ik zelf uitvoeren?

Je kan een aanzienlijke som geld besparen op verbouwingswerken of nieuwbouw als je zelf je handen uit de mouwen steekt. Maar heb je wel genoeg tijd en ervaring om deze verantwoordelijkheid zelf te dragen? Half werk moet toch opnieuw gebeuren en kost uiteindelijk ook veel geld. Bezin dus voor je begint! Je kan ook altijd mensen inhuren die de werken op zich nemen of opteren voor een REIT investering.

18/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Design badkamer met 1001 Nachten look
Volgende artikel
Zonnepanelen verkopen bij een verhuizing?