Woonadvies.

Investeer in een ventilatiesysteem – tot 90% warmteterugwinning

Een ventilatiesysteem lost verluchtingsproblemen op door de precieze hoeveelheid verse lucht in je woning te regelen. Bovendien kan je met een mechanische instroom 90% van de warmte recupereren.

Een ventilatiesysteem is een must

Ventilatie zorgt voor een optimale levenshygiëne in je woning. Het voorkomt vervuilde lucht en schimmels in je woning en houdt de luchtvochtigheid op peil. Een ventilatiesysteem zorgt voor de noodzakelijke gezonde lucht in huis en is belangrijk voor een aangenaam wooncomfort.

Zeker in de nul-energiewoningen die zodanig geïsoleerd zijn, is een goed ventilatiesysteem een must!

Ventilatiesysteem met mechanische instroom

Het energiezuinigste ventilatiesysteem is de balansventilatie (of mechanische instroom). Dit ventilatiesysteem zorgt steeds voor de juiste hoeveelheid lucht in de woning. De ventilatie is in balans doordat er evenveel lucht aan- als afgevoerd wordt. Dit zorgt er voor dat er steeds de juiste hoeveelheid geventileerd wordt. Zelfs wanneer er ramen of deuren open staan, is de ventilatie gegarandeerd.

90% warmteterugwinning

Het systeem is dus voorzien van een mechanische instroom als ontluchting. De binnenkomende lucht wordt bovendien verwarmd (niet gemengd) door de uitgaande warmte. Hierdoor wordt de uitgaande warmte grotendeels gerecupereerd. Dit proces van warmteterugwinning maakt het systeem energievriendelijker dan andere ventilatiesystemen. Bovendien levert het een aanzienlijke energiebesparing op.

Tip warmteterugwinning

Een belangrijk weetje bij warmteterugwinning, is dat je het ventilatiesysteem nooit mag uitschakelen! Enkel tijdens een ramp of het onderhoud. Trek in dat geval de stekker uit of schakel het uit via de schakelaar op de groep in de meterkast.

27/01/2014

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
TOOaPICNIC: een zitbank voor elke gelegenheid
Volgende artikel
Besparen op je sleutel-op-de-deur woning door zelf te bouwen?