Woonadvies.

Keuring gasinstallatie – interview gascontroleur

Gasinstallaties op butaan of propaan moeten volgens de wet jaarlijks nagekeken worden. Didier Pirard (39) is inspecteur recipiënten bij OCB, een controleorganisme voor wettelijke en kwalitatieve veiligheidscontroles. Gascontroles uitvoeren voor Primagaz is een deel van zijn job, een deel van zijn dagelijks leven. Wat houdt dit precies in?

Keuring gasinstallatie

iWonen: Hoe gaat controle van de gasinstallatie in zijn werk?

Didier Pirard: “Ik voer dagelijks ongeveer 14 tot 15 tankcontroles en leidingencontroles uit. Dat betekent dat ik de staat van de gastank nakijk en controleer hoe de tank zich ten opzichte van de omgeving bevindt. Dat gebeurt visueel.”

“Om enkele concrete voorbeelden te geven: de tank moet een meter vrij staan. Is dit niet het geval, dan moet je het object dat verkeerd staat verzetten, ofwel moet de gastank zelf verplaatst worden. Soms ligt er ook elektriciteit op minder dan drie meter. Wanneer mensen nieuwe tuinverlichting aanleggen, vergeten ze soms dat ze deze afstand moeten respecteren.”

iWonen: Wat zijn precies de afstanden die je moet bewaren?

Didier Pirard: “Dat verschilt voor alles. De openingen van het huis moeten op vijf meter van de gastank liggen. Brandbaar materiaal en een tuinhuisje op minimum drie meter. En de tank zelf moet sowieso een meter vrij staan.”

iWonen: Jouw taak bestaat er dus voornamelijk uit om te kijken of de tank juist geplaatst is?

Didier Pirard: “Ja, en de staat van de gastank en de gasleidingen controleren. Ik inspecteer of er geen corrosie is opgetreden aan de tank, of de veiligheidsklep nog goed werkt. Als er corrosie is, verwittig ik de gasmaatschappij. Zij komt dan de veiligheidsklep vervangen, dat moet om de tien jaar gebeuren. De tank zelf gaat veel langer mee, er zijn tanken ouder dan vijftig jaar.”

Memorabele gascontrole

iWonen: Wat vind je het leukste aan de job?

Didier Pirard: “Leidingen keuren. Ik controleer alles waar stoom, gas en lucht inzit. Naast gasinstallaties controleer ik ook stoomketels, autoclaven en drukvaten. Gasleidingen vind ik het leukst, omdat het altijd anders is en je komt altijd met mensen in contact.”

iWonen: Wat was jouw meest memorabele gascontrole?

Didier Pirard: “Op de vier jaar dat ik gascontroles doe, en dat staat gelijk aan een paar duizend controles, heb ik vier keer meegemaakt dat er serieuze gaslekken waren aan de leidingen. Dan moet ik de leidingen afkeuren en komt de gasmaatschappij herstellingen uitvoeren. Aan de tank zelf heb ik nog nooit lekken gezien, dat kan ook niet.”

Tips van de gascontroleur

iWonen: Heb je nog tips voor mensen bij wie je de gasinstallatie gaat controleren?

Didier Pirard: “Er bestaat een boek van Cerga over de Cerga-gasinstallateur dat van A tot Z uitlegt hoe een gasinstallatie geplaatst moet worden. Mensen doen er altijd goed aan om dat boek door te nemen of om keurder op voorhand te raadplegen. Het is belangrijk om te weten waar je mee bezig bent.”

iWonen: Heb je nog tips om de gastank en installatie te onderhouden?

Didier Pirard: “Onderhoud is er niet veel aan. Je moet de tank eenmaal per jaar afwassen en zorgen dat er geen planten groeien aan de onderkant van de tank. Dat duurt niet meer dan vijf minuten, het is net zoals een auto afwassen.”

17/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Vastgoed Antwerpen in de lift
Volgende artikel
Kleurrijke design vazen van Studiopepe