Actua

Wonen op 2,3m – Interieurtips uit het smalste huisje van Londen

Mits enige creativiteit kan je het overal naar je zin maken. Daarvoor hoef je heus geen kast van een villa te kopen. Dat bewijzen de architecten en designers van Alma-nac. Dit bureau kreeg de opdracht om het smalste huisje van Londen te verlengen en van meer daglicht te voorzien. Missie volbracht!

We brachten het huisje onlangs al aan bod op onze Facebookpagina maar wilden je toch graag enkele van de interieurgeheimen verklappen. De designers trokken namelijk alle registers open om dit kleine huisje toch een ruim en open gevoel te geven. Er van uitgaand dat een groot deel onder ons ook in een rijhuis woont, kunnen we hier dus heel wat lessen uit trekken.

Van steeg tot rijhuis mét aanbouw

Het huisje werd jaren geleden ingeplant op wat vroeger een steegje was dat naar stallen achter de twee aangrenzende huizen leidde. De nieuwe eigenaars, een jong koppel, kregen al snel een claustrofobisch gevoel in hun nieuwe woonst van amper 2,3m breedte. De beperkte ruimte en het feit dat het huisje als het ware gesandwiched wordt door de twee aangrenzende huizen, maakte het interieur namelijk heel donker en ongezellig.

De opdracht bestond er dan ook uit om zoveel mogelijk daglicht te laten doordringen in het huis. De oplossing? Een aanbouw met een aflopend dak waarin een heleboel dakramen verwerkt zijn. Extra daglicht was niet het enige voordeel. De aanbouw schepte ook extra plaats voor een nieuwe eetkamer, een extra slaapkamer op de eerste verdieping en zelfs nog een bureau op de tweede verdieping. In totaal telt het ‘huisje’ nu maar liefst 4 slaapkamer, een dressing, een kantoorruimte en een extra loft als opbergruimte.

Slim opbergen dankzij niveauverschillen

In een smal en klein huis kan de minste rommel al snel voor een groot probleem zorgen. Slimme opbergruimte was dan ook een vereiste om het huis leefbaar te houden. Het aflopende dak creëerde enkele leuke mogelijkheden voor de designers. Zo loop de muur achter het bed in de master bedroom niet recht omhoog maar schuin naar het dak toe. Hierdoor kon die ruimte opgevuld worden met een ingebouwde kast die voldoende plaatst biedt voor lakens en andere spullen. In de nok van het huis werd ook nog een loft voorzien die extra opbergruimte biedt.

Om het gevoel van openheid en licht te versterken, werd de vloer van elke verdieping verhoogd. Dit maakt het voor het daglicht mogelijk om tot op het gelijkvloers door te dringen en laat iedere kamer veel ruimer aanvoelen. De dakramen tot slot werden zorgvuldig ingepland om het licht op een natuurlijke wijze door heel de woning te laten vloeien. Zo kreeg ook de trappenhal zijn eigen dakraam om zo het licht naar het gelijksvloers te brengen.

Wat hebben we vandaag geleerd?

In ware ‘SOS Piet’-stijl overlopen we de belangrijkste lessen van vandaag:

  • Gebruik alle ruimte zowel horizontaal als verticaal om een ruim en open gevoel te creëren.
  • Hanteer een neutraal kleurenschema om je woning licht te houden.
  • Tracht authentieke elementen te behouden om zo ook het karakter van de woning te behouden.
  • Laat het daglicht zoveel mogelijk binnen. Eén dakraam of koepel kan een wereld van verschil maken.
  • Gebruik verloren en verborgen ruimtes als opbergruimte.

Wij zien onszelf al intrekken in dit charmante huisje. Jij ook?

Ontwerp: Alma-nac | Foto’s: Richard Chivers

25/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
STOP! Hangmat time!
Volgende artikel
Loft verbouwen tot … huis!