Woonadvies.

Inspirerende houten voordeuren: de Dublin doors

Dublin, de hoofdstad van Ierland, krijg jaarlijks bakken regen over zich heen. Toch oogt de stad kleurrijk met haar talrijke houten voordeuren in alle kleuren van de regenboog, beter bekend als de Dublin doors.

Inspiratie nodig voor je voordeur?

Wil je een nieuwe voordeur kopen en twijfel je over de kleur? Dan moet je zeker en vast inspiratie opdoen in Dublin, of op zijn minst de Dublin doors bekijken op Pinterest.

Begin 18de eeuw werd Dublin een welvarende stad en de Dubliners begonnen hun elegante nieuwe woningen op te trekken rond de middeleeuwse stadswallen. Felgekleurde deuren en sierlijke deurkloppers pronken nog steeds op deze indrukwekkende voordeuren. Ondertussen is het fenomeen wijd verspreid over de ganse stad.

De legendes achter de Dublin doors…

Volgens de legende was Engeland in rouw na de dood van Prince Albert, de man van Queen Victoria. Daarop beval de koningin dat iedereen zijn voordeur zwart moest schilderen. Dat was natuurlijk buiten de Ieren gerekend, die als protest de felste kleuren op hun voordeuren toverden. En de traditie is gebleven…

Volgens een andere legende waren Ierse vrouwen het beu dat hun dronken mannen bij hun terugkeer uit de Irish pub zich van deur vergisten en bij een andere vrouw in bed belandden. Met deuren in allemaal verschillende kleuren zou zoiets natuurlijk niet meer gebeuren.

Bekijk ook de houten voordeuren van de Antwerpse wijk Zurenborg…

13/05/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Verzoeningscommissie Bouw: eerste hulp bij bouwgrebreken
Volgende artikel
Dak isoleren: stappenplan