Actua

Ingenieus, betaalbaar én duurzaam – Het bouwconcept dat de wereld kan veranderen…

In onze zoektocht naar manieren om betaalbaar te bouwen en te wonen, stuitten we vandaag op een werkelijk ingenieus concept: concrete cloth of concrete canvas shelters. Het concept bestaat al enkele jaren maar won pas vorig jaar sterk aan populariteit door een filmpje van National Geographic (dat je hieronder kan bekijken).

Een huis bouwen op 1 dag tijd?

Het idee voor de concrete cloth werd geïnspireerd door de plaasters die dokters aanbrengen bij gebroken armen of benen. De plaaster blijft flexibel zolang het vochtig is zodat het in de juiste vorm gebracht kan worden. Wel, hetzelfde principe geldt voor de concrete cloths. Cement cloths zijn eigenlijk doeken of canvassen bedekt met cement die na hydratatie opgeblazen worden om vervolgens uit te harden bij het opdrogen. Doordat het materiaal in eerste instantie dus gehydrateerd wordt, kan men de juiste vorm en structuur bekomen.

Het resultaat? Een ijzersterke constructie die bestand is tegen zowat alle weersomstandigheden en zelfs de directe vlam van een bunzenbrander kan weerstaan. Of het concept ook toepasbaar is voor onze Belgische huizen? Eventueel wel – als de bouwvoorschriften dit toelaten – maar het concept is vooral inzetbaar in ontwikkelingslanden en rampgebieden. Denk maar aan Syrië waar duizenden mensen de winter moeten doorbrengen in tentenkampen waarvan de tenten helemaal niet bestand zijn tegen de zware weersomstandigheden.

Onderstaand filmpje toont perfect aan hoe het in z’n werk gaat en hoe snel zo’n concrete canvas shelter is opgezet:

Een concrete canvas shelter zet je op voor zo’n 18 à 50euro per vierkante meter. Een volledige shelter zou zo’n 18.000 à 24.000 euro kosten. Niet veel in vergelijking met een volledig huis, hoewel je natuurlijk ook minder krijgt op vlak van comfort en oppervlakte. De prijs per shelter daalt echter wanneer er in grote volumes gekocht wordt. Zo zou je jouw onderkomen dus kunnen verdubbelen in oppervlakte.

In België zal het dan misschien niet doorbreken om in te wonen maar zoals de foto bovenaan het artikel toont, kan je er met de concrete canvas perfect kantoorruimtes of openbare gebouwen rechttrekken. Bovendien wordt er in bepaalde sectoren al gretig gebruik gemaakt van het materiaal: diverse legers (Nederland, Zweden, Amerika, …) maken er gebruik van en in Amerika wordt het ook al toegepast in de bouwsector. In Chili wordt het dan weer gebruikt om gletsjerwater om te leiden en om bergflanken te stabiliseren.

Foto’s & info: Concrete Canvas

18/02/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Profiteer van de Batibouwkorting op energiezuinige woningen van Blavier!
Volgende artikel
Deze zero-impact design woningen smelten weg in het bos