Actua

ING vastgoedrapport: ‘Woningprijzen zullen 15% dalen’

De woningprijzen zijn al enkele jaren flink aan het stijgen, maar volgens de studiedienst van ING is 2013 meteen het laatste jaar dat de woningprijzen zullen stijgen. ING verwacht dat de woningprijzen dit jaar nog sterker zullen stijgen dan de inflatie, maar dat het einde van 2013 meteen ook het einde van een gouden periode is.

Momenteel wordt de woningmarkt nog steeds voldoende ondersteund door een lage rente en een hoge inbreng, vooral dankzij de aanwezigheid van beleggers. Maar ING verwacht dat deze factoren op middellange termijn aan kracht zullen inboeten. Dat staat te lezen in het recentste vastgoedrapport ING Focus, Belgian Real Estate.

Kredietverlening wordt duurder

De kredietverstrekker vreest echter niet voor een inkrimping van de kredietverlening, maar voorspelt wel dat kredietverlening duurder zal worden. De rentes zullen vanaf midden 2014 beginnen stijgen, dat die stijging wordt nog versneld in 2015. Dat betekent meteen ook een negatief effect op de koopkracht van de consument. De studiedienst van ING berekende dat een stijging van de rente met 100 basispunten een koopkrachtverlies van zo’n 10% zou impliceren. Indien de huidige rente (3,6%) zou evolueren naar het peil van oktober 2008 (5,3%), dan zou dit zelfs een koopkrachtverlies van ongeveer 15% tot gevolg hebben.

Rekening houdend met de mogelijke gevolgen van een renteverhoging berekende ING dat de correctie kan oplopen tot meer dan 15% indien de inflatie laag blijft. Die mogelijke correctie zou dan wel over enkele jaren uitgespreid worden.

Standard & Poor’s verwacht stijging huizenprijzen

Ratingbureau Standard & Poor’s stelde enkele dagen geleden nog dat de huizenprijzen in België niet zullen dalen. Integendeel, in 2014 zou nog een groei van zo’n 1,5% genoteerd worden. Het ratingbureau merkte wel op dat de verhouding van de woningprijzen ten opzichte van de inkomens in België nog steeds bij meest betaalbare in de eurozone hoort. Een grote correctie in de huizenmarkt zou door Standard & Poor’s eventueel nog kunnen opgevangen worden door de beperkte schuldgraad van Belgische gezinnen.

Het standpunt van Standard & Poor’s wordt trouwens gevolgd door de grote meerderheid van de vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars in ons land.

30/07/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Interieurtips: klein appartement inrichten – Michael Pozner, NYC
Volgende artikel
Ultra Sofa: zomerse tuinbank van Fermob