Actua

Anti-inbraak checklist: 5 signalen die inbrekers aantrekken

inbraakpreventie - beveiliging woning tips

Nu de dagen weer korter worden zien heel wat ongure types hun kans schoon om hun slag te slaan. Hun prooi? Onbewaakte huizen waar ze in een handomdraai binnen raken. Duidelijke signalen dat er veel te rapen valt oefenen dezelfde aantrekkingskracht uit op inbrekers als ijzer op een magneet. Vandaag vertellen we je wat die signalen zijn en hoe je jouw huis veilig houdt tijdens de donkere wintermaanden (en daarna).

Inbraakpreventie: bescherm je woning tegen inbrekers

We gaan er met z’n allen van uit dat ons huis het meest kwetsbaar is tijdens de vakantieperiode. Niemand thuis, dus niemand die alarm kan slaan. Maar ook tijdens een werkdag kun je huis ten prooi vallen aan inbrekers. Inbrekers met wat ervaring kunnen op minder dan een minuut in je woonkamer staan en da’s best een akelige gedachte. Maar inbrekers zijn ook opportunisten. Ze gaan op zoek naar huizen waar een raam open staat, waar ze zonder veel moeite op het plat dak raken of waar de brievenbus uitpuilt van de brieven.

Wist je trouwens dat de inbraken tijdens de herfst- en wintermaanden met zo’n 20 à 25 procent toenemen? De duisternis is immers hun sterkste bondgenoot. Reden te meer om na te gaan met welke signalen jouw huis inbrekers aantrekt.

1. Waardevolle zaken in het zicht

Ga eens voor je raam staan en kijk binnen in je woning. Welke waardevolle spullen kun je spotten? Het zijn die zaken die een inbreker doen beslissen of ze wel of niet inbreken in je woning. Een mooie flatscreen tv, een duur audiosysteem, computers en laptops, kunstwerken, … Maar ook een dure wagen, mobilhome of boot op de oprit verklapt dat er (heel) wat te rapen valt. Zorg ervoor dat er vanop straat geen inkijk is– met behulp van je rolluiken, gordijnen, … – en plaats je wagens en andere dure spullen in de garage of uit het zicht.

2. Uitpuilende brievenbus

Niets zegt zoveel over het feit dat je niet thuis bent als een berg post voor je deur of een uitpuilende brievenbus. Bpost maakt het mogelijk om je post tijdelijk te bewaren tot je thuiskomst of om het door te sturen naar een ander (tijdelijk) adres. Vraag aan je buren of een familielid om regelmatig je brievenbus leeg te maken. Ook de reclamefolders en diverse flyers kunnen voor een uitpuilende brievenbus zorgen.

3. Let there be light

Sommige inbrekers zullen eerst je straat enkele dagen gadeslaan om vervolgens hun slag te slaan in de gemakkelijkste prooi. Als er meerdere dagen geen beweging is in je huis en er dus nooit licht brandt en de gordijnen altijd dicht blijven, is dat een duidelijk signaal voor de inbreker. Doe beroep op een barmhartige Samaritaan die dagelijks je gordijnen komt openen en dichtdoen of installeer timers voor je verlichting en eventueel de televisie. Laat je verlichting ’s avonds opspringen en laat de radio ’s morgens en ’s avonds spelen om zo het idee te geven dat er bewoners aanwezig zijn.

4. Social media

Die vakantiefoto’s van een zonovergoten strand waarin je ook nog even handig meldt dat je nog tien dagen weg blijft of dat kiekje onder de Eiffeltoren… Slecht idee. Zo vertel je immers aan iedereen die het wilt weten (of die je Facebookposts kunnen zien) dat je huis onbewaakt is. Kun je de drang niet weerstaan om te posten vanop vakantie? Bedank dan regelmatig je buren of de huisoppas in je posts dat ze op je huis letten tijdens je afwezigheid. Zo schrik je alsnog opportunisten af die je Facebook posts volgen.

5. Investeer in technologie

De afwezigheid van een alarmsysteem, camera of spot met bewegingssensor aan je gevel of achterdeur is een goed teken voor inbrekers. Gelukkig bestaan er tegenwoordig tal van mogelijkheden die bij ieders budget passen. Zo bestaan er dummy camera’s die niet van de echte te onderscheiden zijn. Een spot met bewegingsmelder is het absolute minimum en koop je al voor enkele tientallen euro’s. Daarnaast zijn ook raam- en deursensoren een betaalbare aanrader: van zodra er iets geopend wordt, weerklinkt er een luid alarm.

Een alarmsysteem, al dan niet geïntegreerd met je domoticasysteem, geeft je veel meer mogelijkheden maar daar hangt dan ook een stevig prijskaartje aan. Zo kun je programma’s creëren waarbij je tv opspringt van 7u ’s avonds tot 10u, de radio ’s middags speelt en de verlichting afwisselend in de eetkamer en woonkamer aangaat op afwisselende tijdstippen. Ieder dagprogramma ziet er anders uit waardoor het ook echt lijkt alsof er iemand thuis is.

Investeren in inbraakwerende ramen en deuren? Dan hebben we enkele tips voor je klaar.

 

05/10/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De Belg spendeert 35% van zijn budget aan zijn woning
Volgende artikel
Het nieuwe stookseizoen: de schoorsteen vegen