Woonadvies.

In het bos daar staat een huisje. Een blik op Belgische architectuur

Hedendaagse Belgische architectuur levert soms pareltjes van design woningen op. iWonen ging op bezoek in een strakke eengezinswoning van architect Marc Macken.

Belgische architectuur: diamant in het bos

Diep in een donker bos vinden we een uitzonderlijke woning met een aparte vorm. Op een stuk verdoken en onherbergzaam terrein waar vroeger ijzerzandsteen werd gewonnen, staat nu een compacte woning die opgaat in het landschap.

Terwijl de benedenverdieping alle dienstenfuncties verenigt, zoals de garage, inkom, wasplaats en berging, situeren alle woonfuncties zich op het eerste niveau. Het interieur is afgewerkt met natuurlijke materialen en kleuren zoals bruinzwarte wengé parket, witgrijs carrara marmer en ruw beton.

Een vernuftig spel met materialen

De woning is opgetrokken uit beton, wat zichtbaar blijft in de betonnen plafonds en wanden in het interieur. De gevel werd bekleed met rode baksteen.

In de gevel zijn ook enkele openingen voorzien die dienst doen als buitenkamer. Zo ontstaat er niet alleen meer licht in de slaapkamers en badkamer, maar ook een aparte ruimtelijkheid. Door de bakstenen van de gevel in deze gaten te laten doorlopen, ontstaan er als het ware spelonken in het volume van de woning, wat voor een mysterieus effect zorgt.

Lichte woning in een donkere omgeving

De grootste uitdaging van dit project? Licht in een woning trekken die midden in het bos staat. Daarom werd er centraal in de woning een patio geplaatst met een vijfhoekige vorm. Deze patio verbindt alle woonfuncties met elkaar. De patio staat ook in directe verbinding met de tuin.

Zou je wil een een Belgische design woning willen wonen? Kijk eens op de immo sites!

03/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
DIY: zelf een Vaderdag cadeau maken
Volgende artikel
Sam & Jude: knotsgekke design gadgets