Woonadvies.

IKEA gaat voor groen met futuristische, plooibare LED-verlichting

Traditionele lampen als halogeenlampen en TL-lampen zijn nefast voor het milieu. Ze verbruiken veel te veel energie. Daarom gooit IKEA ze vanaf september 2015 overboord. Om dat te kunnen doen, investeerde het onlangs in Design LED Products Ltd, een Schots bedrijf dat gespecialiseerd is in verlichtingstechnologie.

Het bedrijf ontwikkelde een unieke technologie voor een geheel nieuwe generatie verlichtingsproducten. Een slimme technologie, niet omdat de LEDs ‘connected’ zijn, maar omdat ze veel minder energie verbruiken en bovendien ruimte besparen.

LED Light Tiles – Lampen zonder lamp

Design LED Products ontwikkelde een technologie waarbij ze LEDs kunnen inbedden in een dunne film van amper één millimeter dik. Op die manier zullen lampen dus overbodig worden, want de film kan werkelijk overal gebruikt worden. Het kan, bijvoorbeeld, best dat onze lampenkappen volgend jaar zelf licht geven en het peertje overbodig wordt.

Wij zijn alvast benieuwd hoe IKEA deze technologie gaat toepassen. De producent zelf toont op zijn site al enkele interessante mogelijkheden:

  • verlichting van openbare ruimtes, trappen, etc.
  • billboards en reclamezuilen,
  • verlichting voor consumenten,
  • verlichting van LED-schermen (tv’s, gsm’s, tablets, …).

IKEA heeft echter enkele straffe designers zitten die vast wel weg weten met deze nieuwe technologie. Afwachten dus wat de IKEA design verlichting zal brengen in 2015.

Minder betalen voor meer licht

We weten allemaal dat LED-verlichting een stuk zuiniger is dan pakweg gloeilampen of halogeenlampen. Design LED Products gaat echter nog een stapje verder en belooft meer licht voor minder geld:

  • 90% optische efficiëntie,
  • verbruik van 25W – 100 W/m²,
  • aanpasbare helderheid van 50 tot 10.000 cd/m²,
  • Kleurtemperatuur reikt van 2.700K tot 7.000K.

Zo wordt je woning dus nog beter verlicht en dat voel je ook – op positieve wijze – in je portemonnee.

In onderstaand filmpje zie je hoe het product eruitziet en je krijgt wat meer uitleg van de bedenkers. Het sappige Schotse accent krijg je er gratis bij!

Bron & beelden: Design LED Products Ltd. & IKEA

01/09/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
15 tips om energie te besparen tijdens het nieuwe schooljaar
Volgende artikel
8 accessoires design que vous pouvez concevoir en moins d’une minute