Actua

Hypothecaire lening fors duurder

Volgens John Romain van Immotheker zijn “de rentevoeten in drie maand tijd met een halve procent gestegen”. Wordt lenen werkelijk terug duurder?

Goedkope hypothecaire leningen voorbij?

Volgens John Romain zijn de rentevoeten voor een hypothecaire lening afgelopen drie maand fors gestegen. Volgens een artikel van het Nieuwsblad betaal je voor een lening van 100.000 euro (op 20 jaar) nu € 6.251 meer dan drie maand geleden. Een forse stijging die niet ongemerkt voorbij is gegaan. De tijd van zeer voordelige rentevoeten blijkt stilaan te verdwijnen, maar wat is de aanleiding voor deze plotse stijging?

Oorzaak rentestijging: Langetermijnrente

De voornaamste reden is de stijging van de langetermijnrente die banken betalen aan de overheid. Doordat deze indicatierente met 1% is gestegen volgen logischerwijze de banken deze stijging. De Nationale Bank meldt reeds dat het aantal mensen die hun woninglening niet kunnen afbetalen, blijft stijgen. Volgens Rudy Troch (verantwoordelijke kredietcentrale bij Nationale Bank) is het aantal dit jaar zelfs met 5% gestegen, wat een rechtstreeks gevolg van de crisis is. Het totale bedrag aan wanbetalingen is vervolgens met twintig procent gestegen (tot 1,1 miljard euro).

12/09/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Design badkamer: de charmes en de eenvoud van beton in de badkamer
Volgende artikel
Kleurrijke keukenaccessoires voor meer kookplezier