Actua

Huizen bouwen met een 3D-printer, het antwoord op onbetaalbaar wonen?

Vergeet het weken of zelfs maanden wachten tot je nieuwe woning klaar is. De onderzoekers van de Universiteit van Southern Californië creëerde een 3D-printer die een woning van 2500 vierkante meter kan bouwen in 24 uur!

Huizen bouwen met een 3D-printer

Sinds 2008 doen professor Behrokh Khoshnevis en zijn team onderzoek naar de creatie en ontwikkeling van een nieuwe gelaagde fabricage-technologie met behulp van een 3D-printer, genaamd Contour Crafting. In plaats van thermoplasten, een materiaal dat gebruikt wordt voor 3D-printen, gebruikt de robot lagen beton. Laag na laag past de robot rechten en gebogen wanden toe.

Laag per laag huizen bouwen

Het proces omvat een gigantische robot met een hangend mondstuk en een flexibele arm op een grote kraan dat boven de fundering hangt. De Contour Crafter print laag per laag beton op basis van een door de computer gegenereerd patroon. De lagen krijgen uiteindelijk de vorm van muren, ingebed met alle nodige leidingen en passages voor elektriciteit, sanitair en airconditioning.

Huizen bouwen in rampgebieden

Het onderzoeksteam ziet een toekomst waarin de Contour Crafters ingezet worden tijdens een ramp om noodhulp te bieden. Ze kunnen dan bijvoorbeeld op korte tijd noodwoningen bouwen en betaalbare woningen bieden voor mensen die ontheemd zijn, dakloos zijn of in wanhopige leefomstandigheden verkeren. Daarnaast hebben ze hun zinnen gezet op het bouwen van structuren en kolonies op andere planeten.

28/01/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
BATIBOUW 2014 – Het aftellen mag beginnen !
Volgende artikel
Klein wonen in het schattigste huisje ter wereld: maak kennis met Tiny Home