Actua

Eén huis voor het leven? Belgen blijken honkvast en verhuizen zelden

verhuizen?

Belgen zijn nog altijd heel honkvast als het op verhuizen aankomt. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedorganisatie Century 21. Het liefst van al blijven Belgen hun hele leven in hetzelfde huis wonen. Veel mensen zeggen dat ze dichter bij hun werk of in een kleiner huis willen wonen, maar toch verhuizen de meesten niet. Dat gebeurt enkel als het écht moet: bij een overlijden, een echtscheiding of als de eigenaars naar een rusthuis moeten.

Veel woningen te koop, maar weinig verkoop

Relatiebreuken en echtscheidingen zorgen ervoor dat er veel huizen te koop staan. Beide eigenaars gaan dan alleen wonen en zoeken een kleinere woonst of willen gewoonweg niet geconfronteerd worden met herinneringen. Maar dat betekent nog niet dat al die huizen ook verkocht raken. Dat komt omdat Belgen gemiddeld 30 jaar in hetzelfde huis blijven wonen en geen nood hebben aan avontuur. Alleen om dwingende redenen zullen Belgen verhuizen.

honkvaste belgen

Belgen verhuizen amper

Compact wonen wordt almaar belangrijker. Toch doen veel Belgen het niet. Ook dichter bij het werk gaan wonen wordt niet vaak in de praktijk omgezet. Uit het onderzoek van Century 21 blijkt dat slechts 7,5 procent verhuist omwille van omgevingsfactoren. In België ruilt amper 6,1 procent zijn woning in voor een kleiner (of groter) exemplaar – een kleine 4,6 procent als het gaat om een erfwoning. Daarnaast verkoopt zo’n 15 procent zijn woning wegens financiële redenen, zoals geldgebrek of schulden.

Wat met jongeren?

Bij jongeren is er wel een kentering te zien. Eenmaal ze werk gevonden hebben en het ouderlijk huis verlaten, gaan ze op zoek naar een woning in de buurt van hun werk. Veranderen ze na een aantal jaar van job? Dan blijven de meesten toch in hetzelfde huis wonen, ook als ze daarvoor langer in de file moeten staan. Jong of oud, Belgen blijven na al die jaren nog altijd heel honkvast.

 

06/01/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Publiekstrekkers 2016: de woon- en bouwbeurzen van de komende maanden
Volgende artikel
Een waterlek opsporen: zo pak je het aan