Actua

Het hoogste gebouw ter wereld – top 5!

Ik wil de grootste zijn, ik wil de grootste zijn, ik wil altijd de grootste hebben…  Eerst bouwde men piramides en vervolgens kathedralen, altijd om ter hoogst. Zonder boormachines of hijskranen wisten ze in de Middeleeuwen mastodonten van kathedralen neer te poten. Toen kwam er de Eifeltoren en het Empire State Building. Tegenwoordig vechten China, Dubai, Saoedi-Arabië, Taiwan en de Verenigde Staten om de eer van het hoogste gebouw ter wereld. Grootheidswaanzin?

Grootmachten willen hun macht en rijkdom ook vandaag uitdrukken in de vorm van een hoog gebouw. Vooral in het Oosten leeft die grootheidsdrang sterk. Dubai met zijn Falconcity Of Wonders, Saoedi-Arabië met zijn Kingdom Tower, Shangai met zijn Shangai Tower en Rusland met zijn Crystal Island: stuk voor stuk zijn het bouwprojecten in het oosten van de wereld, die vooral de rijkdom en de welvaart van die landen moet benadrukken. We werpen even een blik op de hoogste bouwwerken van de wereld…

1. Kingdom Tower

Het hoogste gebouw ter wereld, de Kingdom Tower van 1.000 meter, is te vinden in Saoedi Arabië. Volgens de oorspronkelijke plannen moest de toren 1.600 meter hoog worden, maar dat ging niet omwille van de bodemstabiliteit.  Het wordt een kanjer van een toren, maar toch is het bouwwerk geïnspireerd op de natuur. Jonge woestijnplantjes dienden namelijk als inspiratiebron voor de vorm. Ook met de energiekosten werd rekening gehouden, die zouden door een ingenieus buitenmuursysteem namelijk zoveel mogelijk geminimaliseerd worden.

2. Shangai Tower

In 2014 wordt in Shangai een bouwwerk van 632 meter hoog opgeleverd, die de Jin Mao Tower en het Shangai World Financial Center gezelschap komt houden.

3. Falconcity of Wonders

Dubai maakt zich klaar voor Falconcity of Wonders, een project met een oppervlakte van zo’n 38.000 vierkante meter waar je onder meer replica’s van de zeven wereldwonderen zal kunnen bewonderen. Te zien vanaf 2017.

4. Crystal Island

Ook Rusland doet zijn best om een toren te bouwen van 450 meter. Een opvallende eigenschap van de toren, naast de hoogte natuurlijk, is de speciale tentstructuur.

5. World Trade Center

Wordt verwacht in Amerika: een nieuw World Trade Center van 541 meter. Het nieuwe hoogste gebouw van de V.S. moet tegen 2015 klaar zijn. De hoogte van het One World Trade Center is bovendien symbolisch: 541 meter is gelijk aan 1776 voet, en dat is het jaar van de Amerikaanse onafhankelijkheid. Ook symbolisch is de lichtboei die bovenop het gebouw prijkt. Zij moet aan de wereld kenbaar maken dat het WTC er opnieuw staat, sterker dan ooit.

10/05/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Design lamp: een lamp met een jasje
Volgende artikel
Verzoeningscommissie Bouw: eerste hulp bij bouwgrebreken