Actua

Het ereloon van de architect

Je gaat een nieuwe woning bouwen of een huis renoveren. Heerlijk! Helaas komen hier ook heel wat praktische, administratieve en financiële zaken bij kijken. Een belangrijk aspect daarvan is het ereloon van de architect. Hoeveel kost een architect?

Wat is het ereloon van de architect precies?

Je betaalt je architect een ereloon voor het ontwerp van de bouwplannen, de administratie en coördinatie van de werf en extra diensten. Het ereloon dat de architect vraagt, hangt af van de naamsbekendheid van de architect of het architectenbureau en de aard van het bouwproject.

Hoe wordt het ereloon berekend?

Er bestaan dus geen vaste tarieven om het ereloon van de architect te bepalen. Het ereloon van de meeste architecten wordt berekend op basis van een vast percentage van de totale bouwkost. Bij nieuwbouwwoningen wordt vaak een percentage van 7 tot 10% gerekend. Bij verbouwingen ligt dit bedrag hoger, tussen de 12 en 15%. Dit is logisch, want de prijs voor een verbouwing ligt vaak lager dan bij nieuwbouw, terwijl de architect evenveel werk heeft en meer verantwoordelijkheden draagt voor het bestaande gebouw.

Sommige architecten rekenen een forfaitair bedrag aan, op die manier weet je op voorhand precies hoeveel je aan de architect zal betalen. Helaas is het niet altijd mogelijk om voor elke taak op voorhand een forfaitaire prijs vast te leggen.

Nog andere architecten werken volgens een uurloon, maar dit is eerder een zeldzame werkwijze.

Om discussies achteraf te vermijden, kan je best aan het begin van de samenwerking met een architect duidelijke afspraken maken.

De betaling van het ereloon

De betaling van het ereloon gebeurt naarmate de werken vorderen en zoals in het contract vermeld staat. Vaak gaat men als volgt te werk:

  • Bij de afsluiting van het contract wordt een voorschot betaald.
  • 20% bij het voorleggen van het voorontwerp.
  • 20% bij het indienen van de aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning.
  • 20% bij het indienen van de aanbestedingsdocumenten voor de offertes van de aannemers.
  • 30% naarmate de werken vorderen.
  • Het saldo bij de volledige oplevering.

 

21/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Energie besparen met gecontroleerde ventilatie
Volgende artikel
Je gasleverancier kiezen