Woonadvies.

Een goddelijke herbestemming: van kerk tot woonhuis

Soms heb je wat fantasie nodig om het potentieel van een gebouw te zien. Zeker in het geval van het St. Nicholas Church House. Na 20 jaar leegstand zette een koppel hun tanden in dit project met een magnifiek of zelfs goddelijk resultaat!

Kerk met prijskaartje van 1,2 miljoen

De kerk werd in 1792 gebouwd in Northumberland, Engeland en werd in de jaren ’80 ontwijd. Het duurde vervolgens tot 2002 vooraleer er iemand omkeek naar het gebouw. In 2002 werd het gebouw gekocht door een koppel die het vervolgens restaureerde en omvormde tot een woonhuis met prachtige ruimtes. De totale waarde van het gebouw dat naast 5 kamers, 2 badkamers, 2 receptieruimtes, 2 keukens en een grote woonruimte ook nog eens 40 are grond met een bijgebouw én begraafplaats telt, wordt op 1,2 miljoen euro geschat.

Loftgevoel in de kerk

Het unieke aan de woning is het open vloerplan. Je zou jezelf bijna in een loft wanen totdat de gotische details en de gekleurde glasramen verklappen dat je eigenlijk in een kerk staat. Vanuit de open woonruimte heb je dan ook een perfect zicht op de eetruimte en de slaapkamer die achter het voormalige altaar geplaatst werd. Het altaar werd vervangen door een authentiek en met de hand vervaardigd super-kingsize bed. We vragen ons wel af waar we met onze kleren moeten blijven aangezien er geen kast of dressing aanwezig is … De gekleurde glasramen zorgen zowel bij zonsondergang als zonsopgang voor een magisch lichteffect in de slaapkamer.

Aan de andere zijde van het gelijkvloers vinden we een receptieruimte of inkomhal met daarnaast de eerste keuken met zeezicht. De keuken werd bekleed met herwonnen hout van oude kerkbanken en is uitgerust met een grote gasoven en een traditionele houtkachel.

Vanuit de woonruimte kom je via een balkon – waar de bibliotheek werd ondergebracht – bij de badkamer en mezzanine. Ook in de badkamer vinden we een prachtig gekleurd glasraam wat voor een unieke lichtinval zorgt. Het authentieke Engelse bad in combinatie met de natuursteen zorgt voor een traditionele doch zeer gezellige badkamer.

Tot slot krijgen we ook een glimps van één van de gastenkamers. Het grote dakraam geeft een prachtig uitzicht op de sterrenhemel. Deze kamer is wel uitgerust met opbergruimte die ingebouwd werd in de houten muur.

We hadden je graag ook de suite in de klokkentoren getoond maar daar zijn jammer genoeg geen foto’s van.

Zou jij in een kerk als deze kunnen wonen wetende dat er ook een begraafplaats in je achtertuin ligt? Er zijn trouwens nog vele andere voorbeelden van prachtige herbestemming van kerken over de hele wereld. Zo ook deze prachtige kerk in Bazel, Oost-Vlaanderen:

30/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De perfecte indeling voor je nieuwe badkamer
Volgende artikel
DIY-tip! Zet je favoriete foto of quote op hout met waspapier