Actua

Groene Vlamingen kiezen massaal voor zonneboiler

Meer en meer Vlamingen zijn op zoek naar milieuvriendelijke manieren om hun huis en water te verwarmen. Na de zonnepanelenhype zit nu ook de zonneboiler in de lift. En dat heeft zo zijn redenen.

Zonneboiler vindt warm water opnieuw uit

Een zonneboiler is opgebouwd uit een zonnecollector en een warmwaterboiler. De zonnecollector, die zowel geïnstalleerd kan worden op platte en hellende daken, zet de straling van het licht van de zon om in warmte en deze warmte wordt dan bewaard in de warmwaterboiler. Warmwaterboilers zijn er in verschillende maten: je kan 100 liter water opslagen, maar er zijn ook boilers met een volumecapaciteit van 500 liter.

Door de opgewarmde aard van het voorraadvat staat er altijd een hoeveelheid warm water beschikbaar. Er bestaan zelfs systemen die warm water leveren voor vloerverwarming.

Voordelen van de zonneboiler

Daling gas- en mazoutverbruik

De zonneboiler maakt gebruik van de warmte van de zon om je water te verwarmen. Als er voldoende zonlicht is, kunnen de collectoren het water in het voorraadvat gemakkelijk opwarmen tot zelfs 60 graden.

Als de zon niet genoeg warmte oplevert, dan neemt de naverwarming het over. Via een regelaar krijgt zonne-energie steeds voorrang op verwarming met fossiele brandstoffen. Je zal dus minder gas of mazout moeten gebruiken. Dat scheelt in de portemonnee.

Duurzaamheid

Telkens als de zon schijnt, sla je een deeltje van de warmte op, en hiermee spaar je heel wat brandstof uit. Bovendien gaat een zonneboiler erg lang mee.

Snelle terugverdientijd

Door de verhoogde zonneboilerpremie (€ 550 per m² in plaats van € 200 per m² sinds maart 2012), kan je een zonneboiler op minder dan 10 jaar volledig terugverdienen.

De Vlaming en zijn zonneboiler

In 2012 werden er in totaal meer dan 4.400 zonneboilerpremies uitbetaald in Vlaanderen. Tijdens het eerste semester van 2013 zijn dat er al meer dan 11.000 voor een totale waarde van 37,2 miljoen euro.

De Vlaamse overheid verwacht dat er dit jaar meer dan 20.000 zonneboilers worden geïnstalleerd.

23/10/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Bouwvergunning op zak, maar toch niet mogen bouwen
Volgende artikel
Trap renoveren? Ga voor een stoere lederen trapbekleding