Woonadvies.

Groen in de stad: raamluiken beplanten

Heb je zin om lavendel, krokus of aromatische kruiden te planten, maar woon je in een appartement zonder terras of balkon? Geen paniek! Je kan een luik beplanten waardoor er een  hangtuintje aan je raam ontstaat.

Net zoals in andere grote steden, is er ook in Parijs een gebrek aan groen in de stad. Om daarop in te spelen heeft het Parijse design bureau ‘Barreau et Charbonnet‘ het concept van een beplant raamluik ontworpen.

Hoe werkt het raamluik?

Het is eigenlijk een variant op een hangtuin maar dan in het klein. Als je het raamluik opent krijg je een ‘groene zone’ met planten en bloemen. Je kan het luik ook sluiten zodat het groen in je appartement wordt geïntegreerd (bijvoorbeeld ’s nachts of om overdag daglicht te filteren). Resultaat? Meer groen in de stad!

Meer groen in de stad: welke planten kiezen?

Een beplant raamluik kan je gemakkelijk zelf maken en aan de buitenkant van je raam installeren. Alle planten en bloemen die op een terras groeien, kan je ook gebruiken voor een beplant raamluik. Let wel op de hoogte van je plantjes omdat de plantenbakjes onder elkaar komen te staan wanneer het luik verticaal komt te staan.

Een raamluik bij je thuis

Het concept van een beplant raamluik is in mei 2012 gelanceerd tijdens de beurs ‘Jardin des Tuileries’. Op dit ogenblik wordt het getest als prototype in de Parijse regio. Het project wordt dus volop getest en verder op punt gesteld zodat het binnenkort verkrijgbaar is in de winkel. Woon je in de stad? Zeker in het oog houden!

22/03/2013

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Dit weekend in Antwerpen: De Invasie van Antwerpen
Volgende artikel
Win een smartSleeve® Sleep Allergen Protected pakket!