Actua

FOTOREPORTAGE – Dus jij denkt dat je klein woont?

We horen het op het nieuws, we zien het in het straatbeeld en misschien ondervind je het zelf wel aan den levende lijve: de Belg woont steeds kleiner. Maar wat klein is naar Belgische normen, is gigantisch voor vele inwoners uit Hong Kong.

Hong Kong is één van de rijkste steden ter wereld, maar is ook een plek waar de kloof tussen arm en rijk gigantisch is. De woningen van haar inwoners is één van de beste manieren om die kloof in beeld te brengen. En dat deed de non-profit organisatie ‘Society for Community Organization’ uit Hong Kong.

Gemiddelde bewoonbare oppervlakte? Van 2,6m² tot 3,7m²

De gemiddelde bewoonbare oppervlakte is in België de laatste jaren gedaald van 120 m² tot 100 à 110 m². Naar Belgische normen is dat relatief klein. Vergelijken we met onze buurlanden, dan zien we dat de oppervlakte voor ééngezinswoningen daar schommelt tussen de 80 en 90 m². Belgen leven dus op grote voet of op gigantische voet als we dat vergelijken met Hong Kong. De ‘appartementen’ waar ongeveer 300.000 minderbedeelde inwoners noodgedwongen trachten te overleven, tellen amper 2 à 4 m² bewoonbare oppervlakte. Dat kan je vergelijken met de grootte van onze toiletten…

Het grote probleem is de huurprijs in Hong Kong. Per vierkante meter tel je al snel een dikke 80 euro neer. Zo’n mini-appartementje kost dus tussen de 200 en 300 euro per maand. Het bed vervult hier dan ook meer dan één functie. Veel meer zelfs, want het bed is ook de zitplaats, er wordt ook op gekookt, er wordt huiswerk op gemaakt of aan gewerkt, het is een opslagruimte, …

Het kan zelfs nog erger. De zogenaamde coffin of cage homes zijn letterlijk opeengestapelde kooien waarin enkel ruimte is voor een matras. Eén van de bewoners omschreef het als volgt: “Ik ben nog niet dood maar ik leef al in een kist: vier muren en nagels.” Deze schrijnende situatie wordt dramatisch in beeld gebracht in een fotoreportage “Life in a coffin” van Brian Cassey.

Prijs jezelf dus gelukkig als je vanavond je kinderen in hun eigen bed stopt en je zelf languit kan rusten in je eigen, aparte slaapkamer.

Zou jij hier kunnen wonen met nog eens 2-3 gezinsleden erbij?

Foto’s: Benny Lam – Trapped

30/06/2014

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Een massagebad voor bubbelicious badkamerplezier
Volgende artikel
DIY stappenplan – Een hip keukenaanrecht in beton!