Actua

Fiscale maatregelen Di Rupo zetten kwaad bloed

Het vertrouwen bij ondernemers en vermogende particulieren is de laatste tijd achteruit gegaan. En laat dat nu net de personen zijn die dikwijls investeren in vastgoed. De fiscale maatregelen van de regering Di Rupo zitten daar voor veel tussen.

Fiscale maatregelen veroorzaken protest

Vermogende mensen zijn altijd op zoek naar producten die een stabiel rendement garanderen. Vastgoed is een investering die het traditioneel goed doet. Maar de fiscale maatregelen die de regering Di Rupo heeft genomen, gooien roet in het eten. De regering probeert zich met alle macht te verdedigen, maar slaagt er vooralsnog niet in om de storm te temperen.

Fiscale maatregelen: de gesplitste aankoop onder vuur

De nieuwe regeling voor de zogenaamde gesplitste aankoop is de doorn in het oog van veel mensen die de voorbije jaren in vastgoed hebben geïnvesteerd. De gesplitste aankoop wordt nu belast alsof het onroerend goed altijd al voor de volle eigendom tot het vermogen van de ouders behoorde. Vanaf 1 juni 2012 wordt die namelijk als fiscaal misbruik gecatalogeerd. Alleen wanneer je kan aantonen dat je de gesplitste aankoop niet alleen doet omwille van fiscale redenen, maar dat is verre van evident.

Fiscale maatregelen voor tweede verblijf

Een gesplitste aankoop doet zich voor wanneer meerdere partijen samen een woning kopen. Dikwijls gaat het om een tweede verblijf aan de kust of in het buitenland dat ouders samen met hun kinderen aankopen. Voor de fiscale maatregelen van de regering Di Rupo moesten er geen successierechten worden betaald en ging het vruchtgebruik automatisch over op de kinderen. Ouders schonken dan een som geld aan hun kinderen vooraleer de notariële akte was verleden.

27/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een tweede verblijf in Andalusië
Volgende artikel
Een boerderij kopen: overzicht van de markt