Actua

Feestje organiseren? De feestgewoontes van de Belg

Maandag 21 januari, ook wel blue monday genoemd, blijkbaar de meest depressieve dag van het jaar. Als we nu eens een feestje organiseren om het allemaal wat vrolijker te maken? Over de feestgewoonten en thuisfeesten van de Belg.

ILIV, het Kenniscentrum over het belang van thuis, deed recent onderzoek naar de feestgewoonten van de Belg. Blijkt dat wij Belgen niet staan te springen om thuis een feestje of een etentje te organiseren. Maar als we het doen, dan leggen we onze gasten graag in de watten!

Hoe groter het thuisgevoel, hoe meer feestjes

Mensen die rianter en luxueuzer wonen organiseren vaker feestjes. Het inkomen is daarvoor een belangrijke reden, want feestjes kosten geld, en mensen die trots zijn op hun woning zullen ook meer feestjes geven. Ook mensen die zich beter thuis voelen zullen vaker mensen uitnodigen.

Populaire feestformules

Eén op de drie Belgen geeft maximum twee feestjes of etentjes thuis per jaar voor een beperkt gezelschap van maximum 10 personen.

De populairste thuisformules zijn een barbecue (38%), een volledige menu van aperitief tot dessert (31%) en enkel hapjes en drankjes (13%). Een brunch (3%), iedereen neemt iets mee (7%) en een walking dinner (5%) zijn dan weer minder populair bij de Belgen.

De feesten die vaak thuis gevierd worden zijn Vaderdag, Moederdag, verjaardagen en Pasen. Een huwelijksverjaardag, communie- of lentefeest en een babyborrel worden meestal in een feestzaal of op restaurant gevierd.

Feestje organiseren? Gemengde gevoelens

De meeste mensen vinden het wel gezellig om thuis mensen te ontvangen, maar er komt ook wat stress bij kijken. Dat komt omdat bijna alle Belgen hun gasten graag in de watten leggen. Er wordt dan ook veel zorg besteed aan etiquette, gezelligheid aan tafel en een mooie aankleding van de feesttafel. Kaarsjes, een bloemetje, stoffen servetten en het juiste servies moeten daarvoor zorgen. Voor een kleine helft van de Belgen brengen feestjes te veel stress, rommel en een ongemakkelijk gevoel.

21/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zonnepanelen verkopen bij een verhuizing?
Volgende artikel
Column van Annelies. Van nieuwe ramen tot een huisnaam