Actua

Extreem duurzaam wonen met Green Evelien

Gisteren zagen we op Telefacts hoe Evelien Matthijssen (31), ook bekend als Green Evelien, samen met haar vriend Marcel (34) en hun twee kindjes een donkergroen leven lijdt in de Ardennen. Het lijkt misschien extreem: het koppel doucht nooit, gebruikt geen stofzuiger, ijskast of diepvriezer en geen stereo of tv. Het blijkt een bijzonder efficiënte manier te zijn om de energiefactuur laag te houden.

Hoe kan je extreem veel water en energie besparen?

Het gezin betaalt maandelijks 10 euro voor elektriciteit en 8 euro voor water. Maar dat kan nog naar beneden, zo luidt het! Zoveel mogelijk elektrische apparaten werden reeds uit hun woning verbannen. Weg met de koffiezet, vaatwasser, droogkast, microgolfoven, stereo of tv. Weg met die diepvriezer en ijskast. Waarom zou je stofzuigen als je ook vegen kan? Of een grasmachine gebruiken als het ook met een zeis kan? Groenten blijven toch ook fris in de garage? En voor handen wassen, poetsen, afwassen, kleren wassen en het toilet kan je toch ook regenwater gebruiken?

Evelien en Marcel wassen zich aan de lavabo, zonder zeep, want dat droogt de huid uit. Tandenpoetsen doet het koppel met zelfgemaakte tandpasta op basis van natriumcarbonaat met enkele druppeltjes etherische pepermuntolie.

Extreem duurzaam wonen

De reden van deze donkergroene levenswijze? Omdat het energiezuinig is en goed voor het milieu, maar ook omdat ze het graag doen. Het koppel wil niet dat iedereen opeens zo gaat leven, al zou het mooi zijn moesten ze andere mensen inspireren met hun enthousiaste manier van duurzaam leven…

30/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Passief wonen in een passiefhuis
Volgende artikel
Trend: Upcycling, geef oude spullen een nieuw leven