Actua

Eigen woning financieel moeilijk haalbaar voor jonge generatie

Een eigen woning staat hoog op het verlanglijstje van jongeren. Zodra ze een job hebben gevonden, gaan ze op zoek naar hun droomstek. Maar dikwijls komen ze van een kale reis terug, omdat het financieel moeilijk haalbaar is. Wat zijn de oorzaken? En de remedies? Hier lees je er alles over!

Te klein startkapitaal

25- tot 34-jarigen willen zich snel settelen en een eigen huis of appartement kopen. Bovendien staan heel wat jongeren weigerachtig ten opzichte van huren. Maar jammer genoeg beschikken de meeste niet over voldoende startkapitaal. Een startbudget van 200.000 euro is geen uitzondering voor jongeren. En als je alle kosten optelt, wordt dat erg krap.

Banken staan op de rem

Wie een woning koopt, gaat vrijwel zeker een hypothecaire lening bij een bank aan. Maar banken worden hoe langer hoe strenger. Er vindt een doorgedreven kredietcontrole plaats, zodat ze er zeker van zijn dat het kapitaal volledig terugbetaald wordt. Bovendien zijn de banken minder geneigd om leningen voor meer dan 25 jaar toe te kennen. Voor veel jongeren is die termijn te kort. Ze slagen er niet in om de maandelijkse kosten af te lossen omdat ze nog maar net aan de slag zijn. Hun loon laat dat simpelweg niet toe.

Een eigen woning voor jongeren? De oplossingen

Herken je jezelf in bovenstaand scenario? Je hoeft niet te wanhopen! Er bestaan een aantal oplossingen waardoor je toch een eigen stek kunt kopen:

Eerst huren, dan kopen

Huur eerst een huis of appartement, zodat je maandelijks een som kunt sparen. Op die manier kun je ook de vastgoedmarkt beter leren kennen en kom je te weten waaraan je droomwoning moet voldoen.

Klein wonen

Hoe kleiner de bewoonbare oppervlakte, hoe lager de prijs. Het is een ongeschreven wet in de vastgoedsector. Ga op zoek naar een compacte woning die je op termijn met een meerprijs verkoopt.

Renoveren

Koop een oude woning die aan renovatie toe is. De aankoopprijs ligt lager dan die van instapklare woningen. Bovendien kun je de gerenoveerde woning op termijn met een mooie meerprijs verkopen. Maak vooraf een planning en budget op, zodat je renovatiekosten binnen de perken blijven.

Financiële steun van de ouders

Extra budget is altijd welkom. Dankzij een financieel duwtje in de rug van je ouders, kun je de woning van je dromen misschien wel kopen.

11/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Meerwaarde en voordelen van gevelbekleding
Volgende artikel
De ultieme mancave inrichten? Laat je inspireren!