Actua

Je eerste woning kopen? Hierop moet je letten!

nieuwe woning kopen

Ben je van plan om je ouderlijk huis te verlaten? Heb je jarenlang gespaard om eindelijk je droomhuis te kunnen kopen? Als je nog geen huiseigenaar bent en je voor het eerst kennismaakt met de wereld van de immobiliën is het verstandig om je goed voor te bereiden op dit grote avontuur.

Er zijn namelijk nogal wat criteria die een rol spelen bij de keuze van een woning. Wat extra uitleg om de verschillende technische en financiële aspecten beter te begrijpen is dan ook meer dan welkom. Gelukkig kun je rekenen op Inspirerend Wonen. We geven je graag enkele tips voor het kopen van je eerste woning.

nieuwe woning kopen

Doe een rondje langs de banken

Het spreekt voor zich dat je moet weten hoeveel je ongeveer bij de bank kunt lenen alvorens je immosites begint uit te pluizen. Ga eerst naar je eigen bank en vraag een voorstel voor een lening, zodat je weet hoeveel je maandelijks zou moeten afbetalen. Trek vervolgens naar de concurrentie om te horen wat zij je kunnen bieden. Dat is helemaal niet deloyaal, het is een manier om betere voorwaarden te krijgen.

Kiezen met je hart of met je verstand?

Wanneer je je eerste woning koopt, moet het liefde op het eerste gezicht zijn. Maar hou je voeten toch maar op de grond, want vaak passen je dromen niet zomaar binnen je budget. Kies liever een kleiner huis dat je wél makkelijk kunt afbetalen dan een grote villa, waarna je de eindjes amper nog aan elkaar geknoopt krijgt … Hou ook rekening met de rente. Hoewel de hypotheekrentes momenteel laag staan, zijn banken geen liefdadigheidsinstellingen!

De langverwachte afspraak

nieuwe woning kopenAls je huizen of appartementen gaat bezichtigen, is het een goed idee om een checklist mee te nemen. Zo is de kans minder groot dat je belangrijke vragen vergeet te stellen (want dat gebeurt vaak). Bovendien maakt zo’n checklist het ook mogelijk om beter te vergelijken met andere woningen die je al bezocht hebt.

Probeer vooral in te schatten of er nog veel werk is aan de woning. Is het dak nog in goede staat? Wat met het sanitair, de ramen, de deuren, … ? Functioneren de huishoudtoestellen nog of zul je die moeten vervangen?

Let wel: als je het plan opvat om bij te bouwen op een braakliggend terrein, moet je je er wel eerst van vergewissen of je gemeente dit wel toelaat.

09/10/2016

Vragen en opmerkingen

H
Hanne

Hier vind je ook goede tips: http://www.nobels.be/nl/nieuws

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Maak komaf met ergernis nummer 1: geurhinder in de badkamer
Volgende artikel
Baby in de badkamer? 4 tips voor een kindvriendelijke inrichting