Actua

Een vakantiewoning huren in Frankrijk

De Provence, de Côte d’Azur, Normandië, Bretagne,… Frankrijk behoort tot de meest geliefde vakantiebestemmingen. Elk jaar huren heel wat Belgen een vakantiewoning in Frankrijk.

Leven als God in Frankrijk

Jaarlijks trekt Frankrijk zo’n 80 miljoen toeristen, wat het land tot een van de meest populaire vakantiebestemmingen van Europa maakt. Verschillende factoren maken van Frankrijk een leuke bestemming. Onder meer de grote verscheidenheid aan adembenemende landschappen en natuurpracht, het klimaat en de moderne infrastructuur, en de charmante steden met een breed cultureel aanbod, architecturaal erfgoed en een verfijnde gastronomie worden als de belangrijkste aantrekkingspolen van het land beschouwd.

Hotels, chambres d’hôtes, jeugdherbergen, campings,… wie Frankrijk bezoekt kan kiezen uit een ruim aanbod aan overnachtingsmogelijkheden. Maar vakantiewoningen huren is de formule die momenteel het meeste succes kent.

Vakantiewoning huren

Om een vakantiewoning te huren, kan je als tijdelijke huurder kiezen voor verhuur van particulieren of verhuur via een immokantoor, een reisbureau of een website.

Huur je direct van de eigenaar, dan loop je het risico dat je nergens terecht kan met eventuele problemen. Dat kan je vakantie verpesten, soms moet je zelfs gerechtelijke stappen ondernemen om een schadevergoeding te krijgen.

Als je daarentegen een vakantiehuis huurt via een betrouwbare tussenpersoon, dan vermijd je dit soort van ergernissen.

Vakantiewoning huren, enkele tips

  • Voor je een huurwoning uitkiest, ga je best even na wat precies in de huurprijs zit: huur van beddengoed, toeristenbelasting, kosten, schoonmaak, enz.
  • Voor je betaalt, moet je er zeker van zijn dat jouw huurcontract volgens de wettelijke regels werd opgesteld. Een rechtmatig contract moet de volgende informatie bevatten: de naam van de eigenaar, de duur en de data van het verblijf, het exacte adres van het pand, de plaatsbeschrijving, de bijkomende kosten – zowel forfaitaire kosten als achteraf gefactureerd -, de huurprijs, het bedrag van de huurwaarborg, de toeristenbelasting en de beëindigingsclausule. Het contract moet worden opgemaakt in twee ondertekende exemplaren, waarvan een aan jou wordt overhandigd.
  • Om onaangename verrassingen te vermijden, moet je ook nakijken of je goed verzekerd bent. Vraag na bij jouw verzekeraar of je over de nodige verzekering beschikt. Weet dat heel wat woningverzekeringen ook vakantiewoningen dekken.
  • Op het moment dat je aankomt in jouw vakantiewoning, moet de plaatsbeschrijving nakijken met de eigenaar of zijn vertegenwoordiger. Als het document reeds werd opgesteld, doe je er goed aan om de inventaris opnieuw te overlopen en eventuele problemen aan de eigenaar te melden. Zo vermijd je misverstanden aan het einde van jouw verblijf. De meterstanden moeten ook opgenomen worden als de kosten extra worden aangerekend.
  • Aan het einde van het verblijf, moet je de vakantiewoning achterlaten in de staat waarin deze zich bevond. Als de schoonmaak niet in de huurprijs is inbegrepen, moet je de woning schoonmaken! De plaatsbeschrijving van vertrek moet worden opgemaakt. Als dit in orde is, zal je de waarborg meteen terugkrijgen, tenzij het contract een andere terugbetalingstermijn voorziet.

Bon voyage!

 

 

03/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Stad Luik: aantrekkingskracht van de Vurige Stede
Volgende artikel
Hippe honden kussens en accessoires