Actua

Een tweede woning kopen? Voor- en nadelen

Je droomt van een optrekje in de Alpen, een villa aan een Spaanse Costa of een appartement aan de Belgische kust? Een tweede woning kan heerlijk zijn, maar omdat er met een buitenverblijf ook heel wat geld gemoeid is, kan je maar beter niet overhaast te werk gaan. iWonen zet de voor- en nadelen op een rijtje.

Een buitenverblijf voor puur vakantiegenot

Je kan regelmatig op vakantie gaan en je voelt je tegelijkertijd helemaal thuis op jouw vakantiebestemming. Ook jouw vrienden of familieleden kunnen mee genieten van jouw tweede woning, die ook een perfecte basis vormt om tot rust te komen of van het zonnetje te genieten na jouw pensioen. Een buitenverblijf is bovendien een goede belegging die je na verloop van tijd extra inkomsten bezorgt, zeker als je het pand als vakantiehuis verhuurt.

Vergeet de kosten van een tweede woning niet!

Een tweede woning breng ook wat extra kosten met zich mee, dus hierop ben je best voorbereid. Zo kunnen de verzekeringskosten hoog oplopen en je moet onderhoudskosten en belastingen betalen. Je moet ook extra tijd uittrekken om administratieve zaken te regelen. Vraag je dus op voorhand af of dit de moeite loont, want vaak denken mensen dat ze veel gebruik zullen maken van hun buitenverblijf, maar is dit in werkelijkheid veel minder het geval. Nog een laatste puntje: denk ook aan de successierechten die jouw erfgenamen zullen moeten betalen bij jouw overlijden.

Deze nadelen kan je echter grotendeels omzeilen door een tussenpersoon in te schakelen. Zo kan je extra kosten voor onderhoud en verzekering vermijden. Ook door jouw vakantiehuis te verhuren wanneer je er zelf niet bent, verdien je de kosten grotendeels terug.

Van plan om een tweede verblijf te kopen? Enkele tips!

Koop zeker niet in een opwelling, maar ga weloverwogen te werk. Misschien kan je een tijdje een huis huren in de regio, zodat je de streek op voorhand goed leert kennen. Het is ook aangeraden om de omgeving in alle seizoenen te bezoeken. Voor je een pand bezoekt, vraag je best een gedetailleerde beschrijving van het onroerend goed op en je doet er ook goed aan om raad te vragen aan een lokale landmeter of schatter.

13/08/2012

Vragen en opmerkingen

JB
johnny bleijenberg

en , niet onbelangrijk , is de wijze van aanschaf van de onroerende zaak in het buitenland veelal anders dan in ons keurige landje .

TW
Tweede woning

Overweeg je de aanschaf van een tweede huis dan is het verstandig om eerst goed inzichtelijk te krijgen of de financiële lasten te dragen zijn.
Een eigen recreatiewoning moet synoniem voor ontspanning staan niet voor slapeloze nachten!

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Win een coole housewarming party!
Volgende artikel
Hippe Ikea ontwerpen: de PS collectie