Woonadvies.

Een schuifpuzzel als appartement? Compact wonen op 36m²

Je kent ze vast nog… Die kleine schuifpuzzeltjes waarbij je de stukjes naar het juiste plaatsje moest zien te krijgen. Wel, het appartement dat architectenbureau MKCA ontwierp heeft veel weg van zo’n schuifpuzzel. Door de muren te verschuiven en te werken met enkele vernuftige oplossingen gaan er maar liefst 5 kamers schuil in dit kleine appartement. Ga mee op ontdekkingstocht door het Five to One appartement.

Compact, creatief, cosy!

New York kampt net als andere grootsteden met huisvestingsproblemen. Een continu groeiende wereldbevolking maakt de toekomst er ook niets rooskleuriger op. Omdat we niet eindeloos kunnen blijven bijwonen, moeten we op zoek naar creatieve oplossingen. Oplossingen waarbij we de ruimte kunnen maximaliseren zonder te moeten inboeten aan wooncomfort. En dat is net de insteek van het Five to One appartement van MKCA.

Het appartement is één van de wooneenheden uit een oud gebouw dat dateert van 1920 en gelegen is in Manhattan. Het appartement kreeg een volledige make-over en bestaat nu uit twee ruimtes. Eén grote ruimte waar wonen, werken, koken, slapen en entertainment centraal staat. De andere ruimte bestaat uit de badkamer die ook grondig onder handen genomen werd tijdens de renovatie. Het is echter de grote leefruimte die onze aandacht verdient.

Wie naar de vloer kijkt, zal het meteen opmerken. Het appartement kreeg immers een verschuifbare en gemotoriseerde scheidingswand aangemeten. Desondanks de beperkte oppervlakte, slaagden de architecten er zo in om zowel de woonkamer, werkruimte, bar als slaapkamer en dressing in deze leefruimte te verwerken. Overdag wordt de wand tegen de muur geschoven. Hierdoor heb je een ruime woonkamer. Achteraan de woonkamer kan je de wanden openschuiven om zo de bureau tevoorschijn te toveren. Heb je bezoek? Dan mix je in no-time een cocktail aan de bar. Is iedereen naar huis? Dan verschuif je de wand zodat de slaapkamer met Murphy bed verschijnt. Het opklapbare bed kennen we natuurlijk al langer maar is ook hier de perfecte oplossing om ruimte te besparen.

In de verschuifbare wand zit de televisie en het audiosysteem. Het geweldige hieraan is dat je de tv-stand – met ingebouwde speakers – 180° kan draaien zodat je zowel vanuit de zetel als vanuit je bed naar tv kan kijken. Klap het bed dicht en je hebt meteen een volledige dressing! Wie kan er trouwens zeggen dat hij een dressing heeft in zijn bescheiden appartement van 36m²?! Grenzend aan de woonruimte vinden we ten slotte de eetruimte die voldoende plaats biedt voor vier personen.

Verschuifbare wanden in kleine appartementen zagen we al eerder maar het lijkt ons hoog tijd dat dit systeem ook in Belgische studentenkoten, appartementen en misschien zelfs kleine woningen toegepast wordt. Ook verticaal werken biedt heel wat mogelijkheden zoals in dit kleine appartement in New York.

Bekijk alle vernuftige & creatieve interieur ideeën voor de inrichting van een klein appartement.

Wat denk jij ervan? Zie jij jezelf al wanden verschuiven om de indeling van je appartement aan te passen?

Ontwerp: MKCA | Foto's: Alan Tansey
08/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Parket in je keuken of badkamer? Ja, maar…
Volgende artikel
Klein, maar oh zo fijn! Deze barbecue en ‘cool bar’ zet je gewoon op tafel