Actua

Een pand toevertrouwen aan een vastgoedmakelaar

Waarom zou je een pand aan een vastgoedmakelaar toevertrouwen en niet zelf je woning verkopen? Inspirerend Wonen geeft je de vijf belangrijkste redenen.

Correcte schatting van het pand

Dankzij zijn opleiding, ervaring en kennis van de markt, is de vastgoedmakelaar meestal in staat om een onroerend goed naar waarde te schatten en een correctere en realistischere inschatting te maken dan de eigenaar. Bovendien is de makelaar opgeleid om de potentiële waarde van een pand te beoordelen, rekening houdend met de ligging en de woonvolumes. Je kan wel best een makelaar inschakelen uit de regio, omdat hij de buurt beter zal kennen.

Makkelijk potentiële klanten vinden

De eigenaar heeft een grote troef in handen als hij het profiel, de noden, wensen en het budget van de kandidaat koper kent. Als je jouw pand zonder tussenkomst van een makelaar verkoopt is het niet evident om over deze informatie te beschikken. Je kan natuurlijk wel van dit voordeel genieten als je met een vastgoedmakelaar werkt.

Verder kan de vastgoedmakelaar meer potentiële klanten bereiken omdat hij beschikt over de juiste ervaring, een databank en verschillende publiciteitskanalen. Zo stijgen de kansen om een pand sneller te verkopen.

Beschikbaarheid van de vastgoedmakelaar

Een huis verkopen zonder makelaar is natuurlijk perfect mogelijk, maar meestal is de eigenaar minder beschikbaar dan de vastgoedmakelaar. Over het algemeen genomen hebben eigenaars geen tijd en geen zin om al hun vrije tijd aan de verkoop van het pand op te offeren. Een vastgoedmakelaar kan potentiële kopers zoeken, maar ook antwoorden op al hun vragen, bezoeken begeleiden, enz.

Technische en juridische kennis

De wetgeving rond de verkoop van vastgoed wordt steeds strenger en complexer en voor een eigenaar is het niet altijd evident om daarvan volledig op de hoogte te zijn. Een vastgoedkantoor kent alle kneepjes van het vak en zal de belangen van beide partijen ter harte nemen.

De taak van de vastgoedmakelaar is ervoor zorgen dat de verkoop onder de beste voorwaarden verloopt. Hij zal ook alle stedelijke, juridische en technische aspecten van het gebouw analyseren. Hij moet beide partijen ook informeren over de juridische wetgeving en nieuwe regelgeving, ondermeer over het energieprestatiecertificaat, de elektriciteitskeuring en het ereloon van de notaris. Vanaf 2012 moet er op dit ereloon namelijk ook 21% BTW betaald worden met een overgangsperiode van zes maanden.

Beter onderhandelen

Een vastgoedkantoor heeft nog een bijkomende troef. Als je een pand verkoopt via een immokantoor, zal de verkoop zoveel mogelijk in het belang van beide partijen verlopen. De makelaar is een verkoper met een perfecte kennis van het pand. Hij is dus de aangewezen persoon om de positieve kwaliteiten van de woning in de verf te zetten en geïnteresseerden te stimuleren om tot de aankoop over te gaan. Hij is ook een onderhandelaar die dankzij zijn opleiding en zijn ervaring de beste prijs kan bedingen.

Kortom, de vastgoedmakelaar is een trouwe partner!

08/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Inspiratie voor de badkamer inrichting!
Volgende artikel
De gemiddelde huizenprijzen in de Provincie Antwerpen