Actua

Een huis bouwen of kopen in België wordt steeds moeilijker

Uit onderzoek van Reynaers Aluminium blijkt dat een huis kopen of bouwen steeds moeilijker wordt voor de Belgen. 57% van de Belgen kan geen huis bouwen of kopen zonder woonbonus.

Een huis bouwen: steeds onbetaalbaarder

Meer dan de helft van de Belgen droomt er van om een eigen huis te bouwen. Voor slechts een op vijf belgen wordt deze droom werkelijkheid. De oorzaak? De zware kosten en de schaarste van bouwgronden, plus de BTW op nieuwbouw.

Volgens de enquête van Reynaers Aluminium beweert 57% van de kandidaat bouwers en kopers dat het project niet mogelijk was geweest zonder woonbonus.

Wat is de woonbonus?

De woonbonus is een fiscaal voordeel voor hypotheken bij het bouwen of kopen van een woning. Om kans te maken op deze bonus moet de woning beantwoorden aan twee vragen: de woning moet je eigen en enige woning zijn.

Je ‘enige woning’ wil zeggen dat je geen andere woonst mag bezitten, huren of verhuren in België of het buitenland. Met je ‘eigen woning’ benadrukken ze dat de woning bestemd is om er zelf in te gaan wonen. Je moet aan deze voorwaarden voldoen tot 31 december van het jaar van de lening.

Het basisbedrag van de woonbonus in 2013 is 2.260 euro. Dit bedrag kan worden verhoogd tot 3.090 euro. Voor gehuwden of met een wettelijk samenwoning contract kan dit bedrag oplopen tot een maximum van 6.180 euro. Hoeveel de woonbonus bedraagt hangt af van je inkomen en varieert tussen 25 en 50% van je inkomen (vermeerderd met de lokale belastingen).

15/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
DIY: Zelf een plantenbak maken
Volgende artikel
Gevelbepleistering: geef je woning een nieuwe look