Woonadvies.

Met de Ecocapsule kan je overal ter wereld 100% zelfvoorzienend wonen en leven

Is zo’n hoop bakstenen niets voor jou? Wil jij vrij zijn om te gaan en staan waar je wilt? Huiver je ervan om gebonden te zijn aan één plaats en nutsvoorzieningen? Dan zijn jij en de Ecocapsule voor elkaar gemaakt! Trek het land of de wereld rond en plant je Ecocapsule neer waar jij wilt!

Met de Ecocapsule ligt de wereld aan je voeten!

De Ecocapsule is veel meer dan een verblijf. Ontworpen door Nice Architects, kan de Ecocapsule overal ter wereld ingezet worden als huis, onderzoeksstation, noodverblijf bij humanitaire acties, pop-up hotel, enzovoort. Het eivormige en mobiele verblijf beschikt over een eigen 750W windturbine, 2,6m² zonnepanelen en een regenwatercollector. Hierdoor kan je een heel jaar rond volledig ‘off-grid’ wonen en dat zo goed als overal ter wereld!

Naast zijn zelfvoorzienende karakter blinkt de Ecocapsule ook uit omwille van zijn compact design. Hoewel het op het eerste zicht klein en benauwd lijkt, biedt de Ecocapsule voldoende ruimte voor 2 volwassenen. De capsule biedt 8m² woonruimte bestaande uit een vouwbed, een ingebouwde kitchenette, badkamer met toilet en composttoilet, een eet- en werkruimte en ingebouwde opbergruimte. De ingenieurs werken ook nog aan een oplossing voor het toilet bestaande uit een kleine elektrische verbrandingsunit waarmee de verwarming van de Ecocapsule aangedreven kan worden. We hopen vurig dat ze daarbij ook aan de geur denken…

Trek je de Ecocapsule trouwens voort met een elektrische wagen? Dan kan de capsule de batterij van je wagen terug opladen! Tot slot is de capsule voorzien van een dikke buitenwand die voor thermische isolatie zorgt en het warmteverlies tot een minimum beperkt. Zomer of winter, je geniet dus steeds van een aangenaam binnenklimaat!

Het antwoord op het bouwgrondtekort en betaalbaar wonen?

De Ecocapsules bieden een antwoord op heel wat problemen. Van humanitaire noodsituaties tot de energiekwestie en stijgende prijzen voor energie, bouwgronden, leningen, enzovoort. De Ecocapsule kan je namelijk voorttrekken als een caravan maar je kan hem ook in een zeecontainer vervoeren. Volgens de bedenkers zou een tripje met zeecontainer van Slovakije naar New York je zo’n 2,400 dollar kosten. En als dat nog niet genoeg was, kan de Ecocapsule ook via de lucht naar zijn nieuwe plek gebracht worden en zou het zelfs door een lastdier getrokken kunnen worden. Afhankelijk van de grootte weegt een caravan tussen de 750 en 1,500 kilo. Met z’n 1,500 kilo moet de Ecocapsule dus zeker niet onderdoen.

In België zou het dan ook een slimme en milieubewuste oplossing kunnen zijn voor alleenstaanden en jonge koppels die niet over het nodige budget beschikken om een woning te kopen of te bouwen. In Amerika bestaan er al zogenaamde ‘tiny homes communities’ waarbij verschillende personen en gezinnen samenwonen in hun eigen kleine (mobiele) huisje op een stuk braakliggend terrein. Het mooie aan zulke communities is dat ze ook instaan voor hun eigen groente- en fruitteelt. Hierdoor zijn deze gemeenschappen bijna helemaal zelfvoorzienend wat hun ecologische voetafdruk gevoelig verkleint.

Het grote voordeel is dat je in zulk geval dus geen dure bouwgrond hoeft te kopen. Er bestaan echter nog diverse wetten en regelgevingen die je verplichten om ergens gedomicilieerd te zijn. Iets wat in dit geval nogal moeilijk zou zijn maar we twijfelen er niet aan dat ook daar een mouw aan te passen is. Ook een hedendaags nomadenleven behoort tot de mogelijkheid waarbij je rondtrekt en stopt op de mooiste plekjes ter wereld!

Zie jij jezelf permanent wonen in zo’n Ecocapsule? Begin dan al maar te sparen. De prijzen zouden vergelijkbaar zijn met mobilhomes of caravans die over dezelfde eigenschappen beschikken. Toch al gauw enkele tienduizenden euro’s dus. De prijzen worden eind 2015 bekendgemaakt en vanaf dan kan je ze ook bestellen. Momenteel wordt er ook nog aan een chassis gewerkt om de Ecocapsule te kunnen vervoeren met de auto.

Bron & foto’s: Nice Architects | Ecocapsule.sk

01/06/2015

Vragen en opmerkingen

MV
matthea van staden

is het te koop. en waar ?

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Laminaat in de keuken: do or don’t?
Volgende artikel
Wegdromen op de Second Home beurs – WIN VRIJKAARTEN