Actua

Duurzaam bouwen & wonen in 2016: dit mag je verwachten

construire durablement en 2016

Een nieuw jaar brengt heel wat veranderingen met zich mee, en dat is op het vlak van duurzaam bouwen, verbouwen en wonen zeker niet anders. Ben je van plan om dit jaar een huis te bouwen, te renoveren of er eentje te kopen? Dan vraag je je vast af hoe het met premies en regelgevingen zit. Inspirerend Wonen zet voor jou de belangrijkste weetjes op een rij.

Energiepremies

Wie in 2016 een bouwaanvraag doet, moet een woning met een E-peil van maximaal E50 neerpoten om van een energiepremie te kunnen profiteren. Vorig jaar was het maximale e-peil nog E60. Voor nieuwbouwwoningen bedraagt de energiepremie minstens 1800 euro, voor appartementen minstens 800 euro. Ook de maximale U-waarden zijn dit jaar strenger. Voor daken, muren en vloeren geldt voortaan een maximale U-waarde van 0,24 W/m²K, voor ramen geldt een maximum van 1,50 W/m²K.

Vermindering onroerende voorheffing

Vanaf 2016 worden ook de voorwaarden om korting te kunnen krijgen op de onroerende voorheffing strenger. Als je je bouwaanvraag in 2016 doet, mag je woning slechts een maximaal E-peil van E30 hebben (en moet dat gedurende vijf jaar ook zo blijven) om 50 procent korting te kunnen krijgen op je onroerende voorheffing. Slaag je erin om een woning met een maximale E-peil van E20 neer te zetten, dan hoef je helemaal geen onroerende voorheffing meer te betalen.

6% btw

Het werd al in 2014 aangekondigd, maar in 2016 is het eindelijk zover. Dan geldt het verlaagde btw-tarief van zes procent alleen nog maar voor wie een woning van minstens tien jaar oud renoveert. Als je in 2016 verbouwt, maar je aanvraag nog voor 1 januari 2016 hebt gedaan, geniet je wel nog van een overgangsmaatregel.

Woonbonus breidt uit

Goed nieuws voor al wie een tweede of derde woning wil kopen of bouwen in 2016, want vanaf dit jaar wordt de woonbonus uitgebreid. Terwijl je vroeger alleen maar van dit fiscale voordeel kon genieten als je een hypothecaire lening aanging voor je enige woning én je ook daadwerkelijk in die woning introk, is dat nu niet langer het geval.

 

20/01/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Investeer in de toekomst: kies voor een instapbad!
Volgende artikel
Domotica in huis: alleen voor techneuten?