Duurzaam bouwen: realiteit of utopie?

Uit het meest recente trendrapport van Woningen Blavier kwamen heel wat interessante resultaten naar voren over de huidige stand van zaken in de bouwsector. Voer voor discussie, dachten wij. Daarom legden we Stefan Hallez van Woningen Blavier enkele kritische bedenkingen voor, met name over duurzaam bouwen.

Nieuwbouw of renovatie?

iWN: Als oplossing voor de huidige wooncrisis en het tekort aan bouwgronden werd voorgesteld om oudere, bestaande woningen – zoals de villa’s van de generatie van onze ouders – af te breken, de grond op te delen in kleinere kavels en vervolgens nieuwe, kleinere woningen te bouwen. Is dit wel een duurzame oplossing? Is het niet beter om deze villa’s tot tweewoonsten, appartementen of kangoeroewoningen te verbouwen?
Stefan Hallez: “Met een verbouwing is het eerst en vooral zo dat je nooit dezelfde energie-efficiëntie haalt als met een nieuwbouw, tenzij je extreme investeringen doet. De renovatie van een éénwoonst naar een kangoeroewoning of enkele appartementen vraagt een zo grote ingreep (meerdere ingangen, brandveiligheid, akoestische isolatie,…) dat in vele gevallen een afbraak-nieuwbouw een betere oplossing is (goedkoper en energie-efficiënter).”

Hoe duurzaam bouwen invullen?

iWN: Woningen Blavier draagt duurzaam bouwen hoog in het vaandel en moet de regelgeving voor passiefwoningen volgen. Maar, de core business van Blavier blijft geconcentreerd op vrijstaande of halfopen bebouwing met een tuin en blijft gericht op het platteland. Is dit wel echt toekomstgericht bouwen?
Stefan Hallez: “Die gedragsverandering is zeker nodig en we zijn ervan overtuigd dat die ook zal komen. Maar het is een verandering die vanuit de markt moet komen, die wij als bouwfirma moeilijk kunnen sturen. Het is niet zo dat onze core business nog enkel vrijstaande woningen zijn, momenteel bedragen die zo’n 50% van onze omzet. Dat betekent dat we absoluut al bezig zijn met andere woonvormen en dus klaar zijn voor de verandering!”

Prijzen stagneren of dalen

iWN: Het trendrapport van Blavier toont aan dat de vastgoedprijzen zouden kunnen stijgen omdat het aanbod kleiner wordt dan de vraag. In de media lezen we echter berichten over prijsdalingen (KBC voorspelt dalingen van 7%).
Stefan Hallez: “Eigenlijk zijn wij het eens met KBC. De conclusie van het trendrapport is zeker niet dat de vastgoedprijzen zullen stijgen. We hebben deze stelling op tafel gelegd omdat dat is wat iedereen denkt, maar het gaat niet om een conclusie. We zijn het eens met KBC en met een studie van de KUL die zegt dat de prijzen stabiel zullen blijven of zullen dalen.”

Buitensporige budgetten

iWN: We vinden het frappant dat volgens de Blavier enquête 40% van de bouwers en 28% van de
kopers meer dan 250.000 euro uitgeeft aan een woning (excl. aankoop bouwgrond), terwijl steeds meer Belgen het moeilijk hebben om een eigen woning aan te kopen.

Stefan Hallez: “40% van de mensen met bouwplannen hebben inderdaad een budget van meer dan 250.000€. Er blijft echter 60% van de mensen met bouwplannen over die onder dit budget zitten. Een overgroot deel van hen heeft zelfs een bedrag van minder dan 200.000€, of zelfs minder dan 150.000€, wat echt ontoereikend is. Als je daarbij bedenkt dat deze enquête zich toespitste op mensen met bouw- of koopplannen, dus mensen die de hoop op een eigen woning al ‘opgegeven’ hebben buiten beschouwing laat, is het toch frappant.”

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.