Woonadvies.

Dubbel of driedubbel hoogrendementsglas?

Ramen zijn verantwoordelijk voor 15 tot 35 procent van het warmteverlies in huis. Door je schrijnwerk slim te kiezen, kun je dus heel wat besparen. Maar ook de beglazing speelt een grote rol. In nieuwbouwwoningen is hoogrendementsglas de norm. Je hebt de keuze uit dubbele of zelfs driedubbele beglazing. Maar wat is de meest rendabele keuze?

Wat is de isolatiewaarde van hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas isoleert tot vijf keer beter dan enkel glas en bijna drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Anders gezegd: bij een buitentemperatuur van 0 graden krijg je aan de binnenzijde van enkel glas een temperatuur van 5,6 graden, bij dubbel glas 12,8 graden en bij hoogrendementsglas 17,3 graden. Met hoogrendementsglas realiseer je dus sowieso een stevige besparing op je energierekening. Wie een nieuwe woning bouwt, doet er dus altijd goed aan om voor hoogrendementsglas te kiezen.

Glas krijgt het label ‘hoogrendementsglas’ als de U-waarde gelijk aan of lager is dan 2,0 W/m²K.

Dubbel of driedubbel hoogrendementsglas?

Driedubbel hoogrendementsglas – Van Pellicom

Kiezen voor hoogrendementsglas is dus een no-brainer. Het flinterdunne metaallaagje tussen de glasplaten zorgt voor uitstekende isolerende kwaliteiten. Maar net als ‘gewoon’ glas bestaat hoogrendementsglas in dubbele en driedubbele uitvoering. Die laatste wordt bijna uitsluitend gebruikt in zogenaamde BEN-woningen met een E-peil kleiner of gelijk aan 30. Driedubbele beglazing levert in dat geval de extra isolatie die nodig is om de norm te halen.

De BEN-woning: ideaal voor driedubbel hoogrendementsglas

In woningen waar de BEN-norm niet aan de orde is, volstaat dubbele beglazing meestal wel. De extra kosten om van dubbele naar driedubbele beglazing over te stappen wegen in dat geval niet op tegen de meerkosten, net omdat dubbele hoogrendementsbeglazing al zulke sterke resultaten behaalt.

Moraal van het verhaal? Dubbele hoogrendementsbeglazing is een absolute must in elke nieuwbouwwoning. Driedubbele beglazing is een bijkomende investering die vooral voor BEN-woningen wordt gedaan. Het effect op de energiescore is minder groot.

 

30/04/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
The Brick House maakt klein wonen supercosy!
Volgende artikel
Laat je niet vloeren. Kies de juiste vloer voor je nieuwbouwwoning!