Woonadvies.

Dossier domotica: 5 uitvindingen die het leven écht makkelijker maken

Met de almaar stijgende populariteit van smartphones en tablets zijn domotica stilaan aan het uitgroeien van een curiosum tot een vast onderdeel van de moderne woning. Wie bij woningrenovatie of nieuwbouw budget uittrekt voor domotica, zal zich die keuze alvast niet beklagen. Je leven wordt er een stuk comfortabeler op. Er is maar één voorwaarde: dat je investeert in toepassingen die het gadgetniveau overstijgen en een toegevoegde waarde zijn voor elk gezinslid. Ontdek hier vijf domoticatoepassingen die in geen enkele topwoning mogen ontbreken.

1. Verlichting die de dagelijkse sleur… verlicht

Als er in een standaard woning één onderdeel is dat baat heeft bij automatisering, dan is het wel verlichting. Domotica en verlichting zijn dan ook twee handen op één buik. Denk maar aan al die vervelende momenten waarop je in het donker tevergeefs naar de lichtschakelaar tast. Of die ontelbare keren dat je het licht in de slaapkamer vergeet uit te zetten. Om nog maar te zwijgen over de lichtintensiteit die nu eens te overweldigend, dan weer te zwak is.

Met domotica maak je in één klap komaf met al die ongemakken. Sterker nog: verlichting wordt een beleving op zich. Denk maar aan buitenverlichting die automatisch aan- én uitgaat wanneer je ‘s avonds thuiskomt, de lichtsterkte van de binnenverlichting die zich aanpast aan het daglicht, de badkamerverlichting die vanzelf dooft wanneer je klaar bent voor het ontbijt…

2. De temperatuur die jij wil, op elk moment van de dag

Nog zo’n onderdeel van je woning dat er sinds het ontstaan van domotica alleen maar beter op geworden is, is de verwarming. Een logische evolutie, want zeg nu zelf: hoe hard heb je niet gevloekt toen je wakker werd in een ijskoud huis of toen je de verwarming vergat uit te zetten toen je op reis vertrok?

Dankzij domotica geniet je op elk moment van de dag van dezelfde aangename temperaturen, en dat zonder kopzorgen. Op afstand de ventilatie en de verwarming regelen terwijl je nog in de auto zit? Gewoon even de app openen en het is geregeld. Al even gemakkelijk is het om verdeling van de warmte in goede banen te leiden. Stel: je wilt vanavond alleen verwarming in de woonkamer maar niet in de keuken, dan hoef je daarvoor niet uit je zetel. Eén druk op de knop volstaat!

3. Je energieverbruik is geen blinde vlek meer

Niets zo pijnlijk voor je huishoudbudget als een torenhoge energierekening. Met slimme domotica houd je de eindfactuur een stuk gemakkelijker binnen de perken. Ten eerste koppel je met huisautomatisering alle energieverbruikers (verwarming, verlichting, …) aan elkaar, zodat je op elk moment het overzicht bewaart. In een handomdraai zie je welke toestellen actief en welke uitgeschakeld zijn. Bovendien wordt het energieverbruik in je woning constant gemonitord. Zo weet je meteen wat de stand van zaken is en kan je je verbruikerspatronen daaraan aanpassen.

Tot slot nemen domotica zélf allerlei acties om je energieverbruik tot een minimum te beperken. Denk maar aan de ecomodus die vanzelf in werking treedt wanneer je het huis verlaat of de wasmachine en vaatwas die automatische profiteren van het nachttarief. Besparen was nog nooit zo gemakkelijk …

4. Met domotica schrijf je je eigen weekscenario

We hebben het o zo druk en toch hebben we ons leven het liefst honderd procent in eigen handen. Met domotica hoeft dat geen contradictio in terminis meer te zijn. Je bent namelijk in staat om je eigen dag-, week- of maandscenario te schrijven dat helemaal afgestemd is op je persoonlijke noden. Heb je het moeilijk om ’s ochtends uit je bed te raken? Dan zal dat met volgende scenario toch een stuk vlotter verlopen: het licht in de slaapkamer maakt je geleidelijk wakker, de verwarming in de badkamer wordt opgedreven naar de ideale ochtendtemperatuur, de rolluiken gaan automatisch open en de radio wenst je vriendelijk goeiemorgen. Wie zei er dat je geen ochtendmens bent?

5. Vergeetachtig? Geen probleem dankzij de alles-uit-knop

Een van de populairste domotica-toepassingen is meteen ook de eenvoudigste: de alles-uit-knop. Besef je op kantoor plotseling dat je het licht in de badkamer of de verwarming in de keuken bent vergeten uit te zetten? Dan ben je met de alles-uit-knop in één beweging van die zorg verlost. Een variant op deze toepassing is de paniekknop, die net het omgekeerde doet. Die zet alle toepassingen áán met de bedoeling ongewenste bezoekers af te schrikken!

10/04/2014

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Un jardin à la française : quand la nature devient architecturale
Volgende artikel
Op zoek naar het ideale handdoekhaakje voor je badkamer of keuken?