Woonadvies.

Waarom domotica wél iets voor jou is

Domotica wordt al jaren aanzien als dure en overbodige technologie die alleen bestemd is voor mensen met (heel) veel geld. Niets is minder waar natuurlijk. Sterker nog: dankzij de digitale revolutie en de opkomst van slimme toestellen wordt domotica voor steeds meer mensen toegankelijk. En dat is ook BATIBOUW niet ontgaan…

Domotica centraal op BATIBOUW 2015

Ieder jaar introduceert BATIBOUW nieuwe thema’s en dit jaar is één van de thema’s ‘het digitale huis’. Diverse exposanten zullen in Brussels Expo de laatste nieuwe mogelijkheden en technologische snufjes tonen. BATIBOUW loodst ons zo een volledig nieuw tijdperk in, namelijk het tijdperk van smart homes.

Domotica brengt onze huizen tot leven en laat ons toe om altijd en overal te communiceren met de slimme toestellen in huis. Maar het gaat verder dan enkel het bedienden van je lamp vanuit de zetel. Slimme toestellen kunnen onze leefgewoontes analyseren en zo leren van ons gedrag. De Nest thermostat is slechts één van de voorbeelden. De slimme thermostaat volgt je leefritme en leert jou en je gezin kennen. Na slechts 15 dagen kan de Nest Thermostat volledig autonoom werken en regelt hij de temperatuur in huis op basis van jouw leefritme en de gewoontes van je gezin.

Bovendien helpt Nest je zo ook nog eens te besparen. Een groot deel van ons verbruik gaat immers naar verwarmen en ook daar kan domotica een grote rol spelen om onze ecologische voetafdruk én energiefactuur te verkleinen.

Betaalbare prijzen voor iedereen

Waar er vroeger slechts een handvol spelers waren, is de domoticamarkt nu volledig opengebroken door de vele spelers en fabrikanten. Hierdoor is de kostprijs sterk gedemocratiseerd. Denk maar aan de slimme ledlampen van Philips Hue. Deze hebben een aardig prijskaartje (€200 voor de starterkit) maar onlangs kwam ook GE met slimme ledlampen op de markt die slechts een fractie van de Philips lampen kosten. En net zoals de Nest Thermostat voor je verwarming en de Hue lampen voor je verlichting, zijn er nog heel wat slimme én betaalbare producten die je meer wooncomfort bezorgen, je woning beveiligen, je waarschuwen bij brand, …

Nog een groot verschil met vroeger is dat je vandaag de dag je domoticasysteem geleidelijk kan uitbreiden. Zo zijn er diverse spelers op de markt die een totaaloplossing aanbieden en het mogelijk maken om kamer per kamer te voorzien van domotica. Zo kan je de kosten spreiden over meerdere jaren. Daarbij komt nog dat je bij de nieuwere systemen niet langer de muren hoeft open te breken. Er moeten geen kabels meer getrokken worden aangezien de communicatie tussen het systeem en de toestellen (semi-)draadloos gebeurt. Ook dit zorgt er voor dat de installatie van domotica een stuk goedkoper wordt.

Een investering die rendeert

Net als het isoleren van je woning, is het installeren van domotica een vrij zware investering. Om het volledige potentieel te kunnen benutten, moet je systeem de verlichting, verwarming en alle andere (elektrische) toestellen in huis kunnen aansturen. In zulk geval, loopt de kostprijs van het systeem en de installatie al gauw op tot 10.000 euro. Om een klein appartement uit te rusten met slechts enkele functies, zit je rond de 3.000 euro. Alles is uiteraard afhankelijk van het aantal functies, het aantal kamers en het systeem zelf natuurlijk.

Hoewel we het dus over een investering van enkele duizenden euro’s hebben, is domotica niet langer een ‘nice to have’. De energiebesparing kan voor sommige gezinnen oplopen tot wel 20-30%. Bepaalde systemen geven je bijvoorbeeld de mogelijkheid om via een app te volgen hoeveel ieder aangesloten toestel verbruikt. Zo weet je perfect wat de grootverbruikers zijn en kan je die toestellen vervangen met energiezuinigere toestellen.

En staat de verwarming nog op of branden de lampen wanneer er niemand thuis is? Dan kan je die vanop afstand afzetten met je smartphone. Ook zo bespaar je heel wat energie want uit onderzoek is gebleken dat heel wat Belgen aanlaatstress hebben en zo energie verspillen. Tot slot zijn er ook nog sensoren die de temperatuur of aanwezigheid meten. Wordt het te warm of te koud? Dan geeft de sensor dit door aan het systeem waarna de verwarming automatisch bijgesteld wordt. Hetzelfde geldt met aanwezigheid in de ruimte: is er niemand meer aanwezig? Dan wordt alle verlichting uitgeschakeld.

Domotica zal in 2015 dus niet meer weg te denken zijn uit onze (moderne) woningen. Plan je een bezoek aan BATIBOUW 2015? Neem dan zeker een kijkje bij de vele spelers en laat je verbazen door de vele mogelijkheden en voordelen!

07/01/2015

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Salon Batimoi 2015 : une source d’inspiration pour les candidats constructeurs
Volgende artikel
De design deurklink uit de Bauhaus-periode herleeft