Woonadvies.

Design meubels uit Japan: van Sori Yanagi tot Toyo Ito

Onze zoektocht naar het meest inspirerende design aller tijden voert ons vandaag naar Japan… Zet je schrap voor de design meubels van de Japanse meesters!

De vlinderstoel van Sori Yanagi

Sori Yanagi (1915-2011) raakte op jonge leeftijd gefascineerd door de Franse architect Le Corbusier en ging meubels en dagelijkse gebruiksvoorwerpen creëren. In de loop van zijn carrière ontpopte Yanagi zich tot een van de belangrijkste naoorlogse Japanse designers. Sori Yanagi was de ontwerper van de vlinderstoel en de olifantstoel, die inmiddels zijn uitgegroeid tot design klassiekers. De vlinderstoel – een kruk waarvan de zitting op de vleugels van een vlinder lijkt – vinden we ondermeer terug in het MoMA in New York en het Louvre in Parijs. De olifantstoel is een plastic kruk met drie poten die aan de slurf en de achterpoten van een olifant doen denken.

 

Toshiyuki Kita en zijn ‘Mickey Mouse’ stoel

Nadat Toshiyuki Kita (°1942) zijn studies in Osaka beëindigde, trok de Japanner naar Milaan. Daar beleefde hij zijn doorbraak in 1980 met de ‘Wink’ armstoel voor Cassina, een speels en veelkleurig zitmeubel dat wel iets weg heeft van Mickey Mouse. Maar waarom is deze stoel écht zo speciaal? Hij versmelt de organische en multifunctionele benadering van design uit het Oosten met technische vernieuwingen en invloeden uit het Westen. De ontwerpen van Toshiyuki Kita worden ondermeer geproduceerd door Cassina en Alessi.

 

De design meubels van Toyo Ito

Toyo Ito (°1941) is een Japans architect, bij ons bekend van zijn omstreden paviljoen op de Burg in Brugge. Zijn architectuur is bovenal veranderlijk te noemen, experimenteel, ongrijpbaar en zonder vaste vorm. Daarnaast ontwierp de architect ook meubelstukken, zoals een collectie houten design meubels voor het Italiaanse label Horm, ripple bench genaamd.

 

14/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De pure schoonheid van stalen ramen
Volgende artikel
Met volle gas op vakantie: Primagaz op de boot