Actua

De vraagprijs van een woning onderhandelen

Wanneer je een woning op het oog hebt die in de smaak valt, moet je een zo voordelig mogelijke prijs uit de wacht proberen te slepen. De vraagprijs van een woning onderhandelen is een subtiel iets waarbij je diplomatisch te werk moet gaan. Wij geven je enkele tips waarmee je de beste prijs kan bedingen.

Laag maar fair bod uitbrengen

Vooraleer je een hypotheeklening aangaat, moet je met de verkoper een overeenkomst bereiken over de prijs van de woning. Uiteraard wil je die zo laag mogelijk houden, terwijl de verkoper het onderste uit de kan wil halen. Het wordt in sommige gevallen een harde strijd waarbij je het bedrag laag wil houden, maar het wel fair wilt houden. Anders riskeer je dat je favoriete woning aan je neus voorbijgaat.

Geloofwaardig maar kordaat

Om te beginnen moet je vastgoedmarkt van naderbij bekijken zodat je goed op de hoogte bent van de marktprijzen. Je eerste bod hou je best heel laag zodat je het daarna geleidelijk aan kan verhogen. Om de prijs te drukken, is het een goed idee om de nadelen van de woning te benadrukken. Uiteraard moet je bod geloofwaardig zijn en moet je de verkoper laten aanvoelen dat je echt geïnteresseerd bent.

Vraagprijs onderhandelen geen evidentie

De vraagprijs onderhandelen is een delicate oefening. Over het algemeen wordt aangenomen dat je 10 tot 15% van de vraagprijs kan afkrijgen. Maar dat percentage geldt niet voor alle woningen. Soms is het zelfs mogelijk dat je op het eind van de onderhandelingen slechts de helft van de oorspronkelijke prijs betaalt. Heel wat verkopers zijn geneigd om hun pand te overwaarderen. De korting die ze dan toestaan, lijkt overweldigend maar is het in werkelijkheid niet aangezien de vraagprijs buiten proportie was. Baseer je op het eind van de rit dus altijd op het bedrag en staar je niet blind op de korting.

Even afwachten kan wonderen doen

Verklap nooit je budget want daarmee geef je de verkoper de pap in de mond. Hij zal die informatie in je nadeel uitspelen. Tot slot is het in sommige gevallen niet slecht om even de kat uit de boom te kijken. De vraagprijs van woningen die 5 maanden of meer te koop staan, ligt gewoonweg te  hoog. En op dat moment kan je je slag slaan.

14/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Badkameraccessoires als eindejaarsgeschenk
Volgende artikel
Conférence Lévis: choisir sa couleur de peinture