Actua

De voordelen van samenhuizen of co-housing

De huizenprijzen zijn niet voor iedereen betaalbaar, zeker niet voor alleenstaanden. Daarom gaan we steeds vaker op zoek naar alternatieve woonvormen. Samenhuizen of co-housing is daarvan een perfect voorbeeld.

Het concept?

Samenhuizen betekent eigenlijk gewoon dat je samen met anderen een huis of een appartement huurt en de huurprijs deelt. Zeker voor studenten en afgestudeerde twintigers is dit een ideale formule, die een leuke en gezellige woonomgeving met een betaalbaar budget combineert. Met deze formule kan je namelijk gemakkelijker in een woning van betere kwaliteit wonen, die je je alleen niet zou kunnen veroorloven. Daarom kiezen steeds meer jonge mensen ervoor om samen te huizen.

Hoe vind ik een leuke woonplek voor samenhuizen?

Niet moeilijk! Surf naar de websites samenhuizen.be of allesthuis.be en daar vind je tal van zoekertjes, zowel van mensen die een kamer te huur aanbieden of huurders die op zoek zijn naar een kamer. Vaak moet je dan even langs gaan bij de huidige bewoners, die de kandidaat uitkiezen die het best bij hun manier van leven past. Heb je een paar vrienden verzameld en wil je een leuke stek zoeken? Dan kan je ook gewoon zelf de immo zoekertjes afsurfen!

Het huurcontract

Stel: je hebt de kamer van je dromen gevonden. Hoe wordt de huur dan geregeld? In tegenstelling tot andere landen waar co-housing beter ingeburgerd is, bestaat er in België nog geen wetgeving voor samenhuizen, waardoor de klassieke huurwetgeving van toepassing is. Soms wordt het huurcontract door alle bewoners ondertekend, soms is één bewoner de hoofdhuurder die enkele kamers onderverhuurt.

Huurprijzen voor co-housing

De huurprijzen voor een appartement of een huis in Vlaanderen kunnen al gauw oplopen van 500 tot 1.000 euro per maand; elektriciteit, gas, water en internet niet inbegrepen. Deze hoge huurprijzen geven dan ook vaak de doorslag om voor samenhuizen te kiezen. Bij deze formule betaal je huurprijzen tussen 165 en 500 euro.

 

04/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Scandinavisch design van Andreas Engesvik
Volgende artikel
Win gratis Batibouw tickets!